Scroll to top

Spanien: ”De är före oss”

Pernilla Landin tillsammans med två vänner på Källan i Fisksätra. Foto: Magnus Aronson

I början av september reser en grupp från Källan i Fisksätra och Flemingsberg till Madrid för att se hur två organisationer arbetar med hemlösa, nyanlända, papperslösa, utsatta barnfamiljer och flyktingar där. Pernilla Landin, diakon i Fisksätra, berättar.

Pernilla, vilka är ni som åker?

Det är vi som är anställda på Källan i Fisksätra och Flemingsberg. Det är en verksamhet som Svenska kyrkan i Nacka och Flemingsberg, Stockholms katolska stift, Stockholms Stadsmission och Muslimernas förening i Nacka samarbetar om. Vi blir elva personer. För ett litet tag sedan räknade vi hur många språk som finns i gruppen – vi har 22 talade språk sammanlagt! Flera talar spanska.

Hur kommer det sig att ni åker till Madrid?

Att besöka Caritas någonstans i Europa var ett primärt mål för oss, och vi visste att de har väldigt stor verksamhet i Spanien, men vi funderade på andra länder också, för de finns överallt. När vi fick kontakt med Mensajeros de la Paz, en organisation som har ett jättefint arbete i Madrid, bestämde vi oss för att det är dit vi åker.

Jag har känt till Lunds Missionssällskap länge, men jag visste inte att det fanns resestipendier. Dem hörde jag om första gången när vi var på studiebesök på Yallatrappan (ett socialt företag på Rosengård där främst kvinnor arbetstränar och arbetar, red:s anm) i Malmö. Om vi inte hade fått stipendiet hade det inte blivit någon resa – vi gör det här med pytteliten budget.

Hur ska ni studera deras arbete?

Det blir samtal och studiebesök. De arbetar med hemlösa, nyanlända, papperslösa, utsatta barnfamiljer och flyktingar, ungefär som vi, men de är före oss. Det viktigaste är att all deras verksamhet bygger på volontärinsatser, och det vill vi lära oss mycket om. Vi vill ta vara på de människor som söker sig till oss och vill bli volontärer, och vi behöver ju dem. Vi tror också att vi kan lära oss mycket om integration där. Vi ser tydligt att vi behöver arbeta med två saker: språket och hälsan, både den fysiska och den psykiska. Man kan inte säga till människor att de ska ut och söka jobb när de har stora problem med värk eller ångest, till exempel. Jag vill se hur Caritas och Mensajeros de la Paz tar sig an den uppgiften. Och så är det familje- och barndelen – vi möter ju många familjer som är resurssvaga, en del som har gått under jord. Caritas arbetar mycket för att bryta det sociala fattigdomsarvet. Det vill vi veta mer om.


Stipendiater

Övriga stipendiater hittar du på Lunds Missionssällskaps webbplats!

print