Scroll to top

Vandrar mellan världar

Damon Galgut
Löftet
Översättning: Niclas Hval
Albert Bonniers förlag

Mitt i glädjen och firandet av de första fria valen i Sydafrika 1994 konstaterade en av mina sydafrikanska vänner: ”Nu är apartheid borta ur konstitutionen, men det kommer att dröja generationer innan den är borta ur människors sätt att tänka, leva och relatera sig till varandra.”

Det är en insikt som skulle kunna fungera som en tolkningsnyckel för Damon Galguts roman Löftet, en berättelse om Sydafrikas förvandling sedd ur en vit familjs perspektiv. Det är en till synes enkel familjekrönika som har många bottnar.

Familjen Swart bor på en farm utanför Pretoria. I mitten av 1980-talet dör mamma Rachel i cancer. På sin dödsbädd avtvingar hon maken Manie löftet att låta familjens svarta trotjänare Salome få den bit land hon bor på.

Det löftet väver en tunn röd tråd genom berättelsen. Familjen vill inte kännas vid löftet efter mammans död. Undantaget är den yngsta dottern, Amor.

Löftet är strukturerad i tioårsintervall och uppbyggd runt dödsfall i familjen. Familjemedlemmarna samlas till begravning, och tiden speglas i deras möten. Det är berättelsen om ett land som går från PW Bothas apartheid via Mandelas hopp om försoning till Zumas korruption och en snabbt växande kriminalitet. När en repressiv polisstat välts över ända utan att något görs åt de fundamentala sociala orättvisorna exploderar kriminaliteten. Här blir Löftet också omedvetet ett inlägg i den svenska debatten om gängkriminalitet: görs inget åt de snabbt växande sociala orättvisorna återstår repressivitet och hårdare tag som lösning.

Damon Galgut. Bild: Marthinus Basson

Damon Galgut bor i Kapstaden och är en prisbelönt dramatiker och författare. Han behärskar fullt ut den berättarstil som finns hos många författare från södra Afrika, förmågan att med enkla medel växla perspektiv och vandra mellan världar. I en till synes enkel berättelse låter han läsaren se det sydafrikanska samhället med alla dess bottnar.

Det löfte som löper genom boken, att ge Salome det som egentligen redan tillhör henne och hennes familj, ställer också den djupare frågan: löftet från 1994 om att ge alla sydafrikaner ett bättre samhälle, vad är det värt idag? Vart är Sydafrika på väg? Löftet är en roman som borde läsas av alla oss som bär södra Afrika i hjärtat.

print