Scroll to top

Påminnelse om vad krig kostar

Bild: Nagasaki Prefectural Art Museum

Den 9 augusti i år var det 77 år sedan den andra amerikanska atombomben släpptes över Japan – ner på staden Nagasaki, där den dödade mellan 60 000 och 80 000 människor och orsakade skador som fortfarande gör sig påminda. På årsdagen uppfördes installationen och musikverket ”Atomic Message”, ett samarbete mellan den ryske installationskonstnären Andrei Molodkin och de japanska ljudkonstnärerna Makoto Sakamoto och Yutaka Sakamoto, vid Nagasaki Prefectural Art Museum.

Matoko Sakamoto säger i ett pressmeddelande:

– Vår farfar upplevde atombomben som 13-åring. Han blev tvungen att gå i fem mil genom ett helveteslandskap. Han sa att många barn överlevde enbart därför att de var små. En hel generation lämnades utan sina föräldrar som slogs till marken och dödades av tryckvågen.

– Atombomberna i Hiroshima och Nagasaki var varningar från USA till Sovjetunionen, säger Andrei Molodkin, ett atommeddelande mellan politiker, men de dödade hundratusentals människor. Det här konstverket är en påminnelse till alla världsledare om vad krig kostar i människoliv.

Källa: pressmeddelande från Nagasaki Prefectural Art Museum

print