Scroll to top

Studier i flyktinglägret

Rohingyaungdomar tar emot Norwegian Refugee Councils generalsekreterare Jan Hegeland i sin tillfälliga skola i flyktinglägret i Cox’s Bazar.
Bild: Norwegian Refugee Council

I slutet av augusti var det fem år sedan en miljon flyktingar kom till Bangladesh från Burma/Myanmar – medlemmar av rohingyaminoriteten. Ungefär 450 000 av dem är 18 år och yngre, och Jan Hegeland som är generalsekreterare för Norwegian Refugee Council säger i ett uttalande med anledning av femårsdagen att det nu är stor risk att de blir en förlorad generation. 95 % av de unga är arbetslösa, det internationella biståndet till flyktinglägren har minskat, och flera läger har drabbats av bränder och jordskred som har gjort att invånarna har förlorat sina hem och tvingats börja om ytterligare en gång.
NRC uppmärksammar en satsning på intensivstudier för unga i flyktinglägret i Cox’s Bazar. Jan Hegeland mötte några av de unga, som går ett specialprogram i nio månader för att sedan kunna påbörja burmesiska grundskolestudier i lägret. Alla som deltog i samtalet sa att de vill återvända till sitt hemland när det går. Bland de yrken som de nämnde som sina mål fanns lärare, läkare, jurist och forskare.

Källa: pressmeddelande från Norwegian Refugee Council

print