Scroll to top

Schweiz: Tillflyktsort


Kyrkornas Världsråds ekumeniska institut samlar världen

Lani Anaya Jiménez var en av studenterna på Kyrkornas Världsråds ekumeniska institut hösten 2018. Foto: Camille Vianin/WCC

28 studenter från 17 olika länder på ett slott i Schweiz i fyra månader – det skulle kunna vara ytterligare en bisarr TV-idé.

Men på Bossey är det Kyrkornas Världsråd som iscensätter möten mellan kulturer och dessutom mellan kristna traditioner.

– Det pågick hela tiden möten på minst tre nivåer – mellan kulturerna och traditionerna, och så mellan våra olika personligheter, säger Lani Anaya Jiménez.

Nu är hon tillbaka i Sverige efter en termin på Kyrkornas Världsråds ekumeniska institut i Bossey.

– Det är som en dröm, en tillflyktsort, säger hon. Och sedan sänds vi tillbaka hem.

Hem har kommit att betyda Sverige för Lani Anaya Jiménez, som studerade internationella relationer i sitt hemland Mexiko och som har arbetat som volontär och praktikant i flera världsdelar och skrivit uppsatser om ungas situation i bland annat Sierra Leone och Kosovo.

Men i Uppsala insåg hon att hon ville återknyta kontakten med teologin, och en mexikansk vän och Anders Wejryd rekommenderade samma sak: en ekumenisk termin, ”complimentary certificate”, i Bossey. Det finns två terminslånga program och ett ettårigt mastersprogram.

– Det är en unik skola, säger hon. Man får verkligen leva i ekumenik där. Vi bodde tillsammans i ett hus, studerade på heltid, läste massor och firade gudstjänster där och på olika platser dit vi blev bjudna. Vi var i Rom en vecka, i Taizé en helg och i församlingar i Genève och i den tyskspråkiga delen av Schweiz. Vi fick förbereda andakter tillsammans och kom mycket nära varandra. Föreståndaren och en del av lärarna bor också där.

Slottet Bossey, hem för Kyrkornas Världsråds ekumeniska institut. Foto: WCC

Själv kommer Lani Anaya Jiménez från den metodistiska kyrkan i Mexiko, och en av hennes vänner där hade studerat på institutet tidigare. Nu blev hon den enda latinamerikanska studenten. Många av de andra kom från asiatiska länder.

– Men några delar av programmet kopplades till våra personliga intressen, så jag fick göra ett besök i Zürich i en församling där det fanns ungdomar från många kulturer och där pastorn talade spanska.

Nu söker hon doktorandtjänster och ska börja en praktikperiod på Sveriges Kristna Råd.

– Det som jag vill skriva min doktorsavhandling om har att göra med mina studier i Bossey.

Håller du kontakten med dina 27 medstudenter?

– Ja! Jag ska åka ner och vara med när de som går det ettåriga programmet tar examen nu i vår.

Och vad blir det mer av dina ekumenikstudier?

– Jag hoppas att jag ska kunna arbeta med ekumenik och ungdomar i någon församling här i Stockholm också, och eftersom jag är här i Sverige vill en kristen nyhetsbyrå i Latinamerika att jag ska skriva åt dem, så jag har börjat arbeta med en återkommande kolumn om ekumeniska frågor.

print