Scroll to top

Röst åt mineralkrigets offer

På vilket sätt hör vårt behov av den senaste mobiltelefonen ihop med att kvinnor blir utsatta får sexuellt våld i DR Kongo, ett av de länder i världen som är rikast på naturresurser?

Läkaren Denis Mukwege mötte fler och fler kvinnor som kom till Panzisjukhuset med skador efter brutala gruppvåldtäkter. Sedan började barn komma med samma skador – ibland barn som var så små att de inte kunde tala. Vad var det som hände?

Det visade sig att gruppvåldtäkter hade blivit ett massförstörelsevapen i DR Kongos inbördeskrig, där olika grupper strider om tillgången till de naturresurser som är förutsättningen för tillverkning av mobiltelefoner och all annan modern elektronik.

Att berätta om konfliktmineralerna och följderna av vår galopperande elektronikkonsumtion har blivit Denis Mukweges andra livsuppgift, och han har varit i Sverige många gånger eftersom Läkarmissionen och PMU hör till de organisationer som finansierar arbetet vid Panzisjukhuset. Han har blivit tilldelad ett stort antal priset, bland andra Right Livelihood Award, och två svenska journalister har skrivit böcker om honom, dels Birger Thureson (De glömda kvinnornas röst, Libris förlag 2009) och dels Bertil Åkerlund (Denis Mukwege, Weyler förlag 2013).

print