Scroll to top

”Se på nära håll”

Move-resenärerna på utflykt. Foto: privat

Miriam Svensson, du reste med Move till Kenya förra sommaren – vad är Move?

Det är en satsning som Evangelisk Luthersk Mission, ELM, och Evangelisk Luthersk Mission – Ungdom, ELU, gör på unga vuxna som bär på en längtan att träffa nya människor och kulturer, att få utvecklas som människa och växa i sitt lärjungaskap och att få dela med sig av Guds kärlek både i ord och handling. De som deltar är nyfikna på vad kristen mission är och vill göra en insats. Vi gör gruppresor till något av våra missionsländer, och vi har också Move-volontärer som stannar på en plats lite längre.

Vart i Kenya tog ni med era resenärer?

Vi åkte till Nakuru och barnhemmet Bethesda, som ELM har varit med och byggt upp och fortfarande bär ekonomiskt. På dagarna lekte vi med barnen som går i skolan där och hjälpte till i det praktiska arbetet med att laga mat och vakta kor. På kvällarna umgicks vi med pojkarna som bor på barnhemmet.

Hur fungerar Bethesda?

I dagsläget bor det 26 pojkar i åldrarna fem till sjutton år där. De har plockats upp från det hårda livet på gatan och får en ny chans genom Bethesdas arbete. Ytterligare ungefär 60 barn kommer dagligen till barnhemmet från ett närliggande slumområde för att få ett mål mat och den skolgång som deras föräldrar annars inte har råd med. På så sätt hoppas Bethesda-medarbetarna kunna rädda dem från att fly till livet på gatan. Det arbete som görs där är oerhört betydelsefullt. Att på nära håll få se det och själv ta del av det är en erfarenhet som berör. När man ser pojkarnas vänlighet och hjälpsamhet och de äldre barnens fina sätt att ta hand om de yngre är det svårt att förstå vilken trasig bakgrund de faktiskt kommer från.

Blev det några speciella inslag i dagarna där på grund av ert besök?

Majs, bönor och ugali blev vår vardag – och ständiga fotbollsmatcher och andaktsstunder på swahili. Men vi fick också möjlighet att vara med på en kenyansk skolavslutning och arrangera en mycket uppskattad lekdag tillsammans med pojkarna. Och vi övade in ett program med sång, lekar och ett drama om den förlorade sonen, och det programmet fick vi göra både med barnen på Bethesda och i söndagsskolan i en av kyrkorna inne i Nakuru när vi var där på besök.

På Bethesda i Nakuru finns både internat och dagskola med skollunch. Foto: privat

Hann ni med att se mer av Kenya?

Ja, vi började med en dag i Nairobi, och i mitten av vår vistelse på Bethesda fick vi två dagar med internet, hotellövernattning och spännande safari. Det blev en skarp kontrast. Mot slutet av resan tryckte vi ihop oss i en överfull lokalbuss och åkte till den lilla idylliska landsortsbyn Sigowet. Där fick vi förmånen att bo i familjer. Under dagarna leddes vi runt av våra nyfunna vänner mellan hembesök, sjukhusbesök, marknadsmöte, bibelförsäljning, vacker natur med storslagna vyer och den lilla mysiga kyrkan.

Hur skulle du sammanfatta er resa?

Det är nästan omöjligt. Men pojkarna som tidigare satt fast i missbruk och fattigdom och som nu fått en framtid och ett hopp är en vacker bild av hur Gud ger oss alla framtid och hopp.

Fler stipendierapporter kan du läsa på www.lundsmissionssallskap.se!

print