Scroll to top

Positiva barndomsminnen

I maj körde två bussar till Skånes djurpark med mammor och barn. Foto: Fryshuset Syd

Aida Al Akrawi, du är verksamhetsansvarig på Barn till ensamma mammor Syd – vad gör ni?

Jag började arbeta som verksamhetansvarig här i februari förra året. Vi är en del av Fryshuset, och vi stöttar ensamma mammor och deras barn genom att erbjuda barnen positiva barndomsminnen i form av upplevelser. Det är en förebyggande insats som är bra för både den enskilde individen och samhället. Vi vill visa vägar till möjligheter och uppmuntra barnen att ta del av det som samhället erbjuder dem.

De här barnens och mammornas vardag präglas ofta av oro, stress och avsaknad av pengar. Vi försöker ge dem möjlighet att ha roligt tillsammans. De får dela en upplevelse, och de kan minnas, skratta tillsammans och prata om den framöver.

På våra träffar leker barnen med varandra och med alla volontärer. På det sättet får de möjlighet att bli sedda och bekräftade av andra vuxna än sin mamma. Mammorna i sin tur får lite avlastning och kan koppla av, umgås och utbyta erfarenheter med mammor som befinner sig i en liknande situation.

Påskpyssel var en av vårens praktiska aktiviteter. Medan barnen pysslar tillsammans med volontärerna kan de mammor som vill träna yoga.
Foto: Fryshuset Syd

Kan du ge några exempel på era aktiviteter?

Ja, i februari var vi på Hylliebadet med 20 mammor och 35 barn och hade en baddag. Veckan efter var det en klädgivardag när vi kunde dela ut ungefär 850 vinterplagg till mammor och barn. Under Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö fick vi vara med på invigningen, och vi fick också se fyra filmer – ungefär 50 mammor och barn var med då. Vi har haft animationsworkshop, påskpyssel, konstvandring på Malmö Konsthall … och i maj ordnade vi två bussar som körde till Skånes Djurpark där vi tittade på alla djur, åt grillad lunch och fikade tillsammans. Mors dag firade vi genom att gå och se när Malmö FF spelade mot Dalkurd.

Hur når ni de familjer som skulle kunna ha glädje av att vara med?

Våra medlemmar är ensamstående mammor med barn. En del av mammorna arbetar heltid, andra är arbetslösa eller sjukskrivna. Gemensamt för alla är att de lever med ekonomisk eller social problematik, eller med båda delarna.

Vi arbetar ständigt för att nå ut till fler, och det gör vi bland annat genom att kontinuerligt besöka mödravårdscentraler, barnavårdscentraler, kvinnojourer, öppna förskolor, socialtjänsten, flyktingboenden och Familjens Hus. 2017 startade vi ett nytt medlemsregister som har effektiviserat vårt arbete och gör att vi kan hålla kontakten med våra medlemmar på ett bra sätt.

Vad kan ni stötta era medlemmar med?

Behoven är stora, och det märker vi inte minst i det som våra medlemmar berättar för oss om sin vardag. Mammor berättar om skam och otillräcklighet. Barn berättar att de skäms och känner att de måste ljuga och dölja sin situation för sina skolkamrater.

Vi försöker hela tiden lyssna till målgruppens behov för att inkludera, öppna dörrar till ett innanförskap, skapa positiva barndomsminnen och arbeta för ett socialt hållbart Malmö. Vi ser vinsten med vår förebyggande verksamhet på lång sikt, för vi hoppas att de barn som vi möter inte kommer att hamna i destruktiva miljöer när de växer upp och att det vi gör tillsammans ska leda till framtidstro och tillhörighet här i Malmö.

STIPENDIATER

Övriga stipendiater hittar du på Lunds Missionssällskaps webbplats.

print