Scroll to top

Skogsträdgården mitt i staden

Sofia Thelin Edgren har anlagt en skogsträdgård mitt i villaområdet i Kirseberg i Malmö. Foto: Anna Braw

Dammen fylldes bara häromdagen. Nu ska pumpen och växterna få arbeta i ett par veckor, och sedan kan familjen Thelin Edgren kliva i för första gången.

Den är en del av Sofia Thelin Edgrens skogsträdgård – en hel uppsättning små runda lundar i en villaträdgård i Kirsebergsområdet i Malmö – och alldeles intill den växer en syrenberså, oregano, mållor, mangold och en gammal ek i vars skugga ramslöksplantor har fått ett nytt hem. Lite längre bort finns jordgubbsplantor, flera sorters mynta, smultronplantor, vilda löksorter, syror, malva …

Odling och ekologi

Det var efter flera års hårt arbete med visoperan Allrakäraste syster, byggd på Astrid Lindgrens saga med samma namn, som Sofia Thelin Edgren bestämde sig för att fördjupa sig i något helt annorlunda. Hon ansökte om tjänstledigt från Kirsebergs församling där hon har lett barnkörer i många år, planerade färre frilansuppdrag och sökte till kursen ”Skogsträdgård: odling och ekologi” på Holma folkhögskola.

Begreppet skogsträdgård presenteras såhär på folkhögskolans webbplats:

”En skogsträdgård är ett matproducerande ekosystem. Målet med skogsträdgården är att skapa en odling som i hög grad kan sköta sig själv och inte behöver så mycket resurser utifrån. Skogsträdgårdar kan anläggas för många olika syften, till exempel för matproduktion i hemträdgården, som mötesplats i staden och en pedagogisk skolmiljö.”

Trädgårdens utformning bygger på flera runda odlingsbäddar som är högst i mitten — var och en av dem en lund med ett eget tema. Foto: Anna Braw

Inbyggda träd

– Vi läste från februari till november för att täcka hela odlingssäsongen, berättar Sofia Thelin Edgren, och i slutet designade alla varsin skogsträdgård. Jag tittade på vår egen trädgård och ritade, och det är den ritningen jag har följt nu.

Hon har anlagt flera runda odlingsbäddar, lite högre i mitten så att vatten ska fördelas bra, och gett dem olika teman. En är en löklund, en är en kokgrönsakslund och en är en efterrättslund, till exempel. Äppelträdet och eken har vuxit på tomten länge och byggdes in i lundarna.

– I en skogsträdgård har man bara perenner, och man planerar den så att man har växter i olika höjder och marktäckare, så att de kan hjälpa varandra, säger Sofia Thelin Edgren. Tanken är också att alla ska vara ätliga. Jag har ett par som inte är ätliga här, men de är väldigt bra för de andra växterna.

Familjens och två grannfamiljers fem gemensamma höns bidrar med sitt begagnade strö som marktäckare och gödsel tills allt har vuxit till sig. I gengäld får de allt färskt ogräs som rensas bort nu i början.

I kokgrönsakslunden växer grönsaker som är godast tillagade. Än så länge får mangoldplantorna vara här fastän de inte är perenner. Foto: Anna Braw

Mynta i present

En del av lundarna innehåller experiment: svinmållan verkar ha sått sig själv och ska få växa vidare där den råkade hamna, och mangoldplantorna från en butik får vara med så länge de kan. Annat kommer från olika håll:

– Jag fick en del plantor på folkhögskolan när jag slutade där, och jag har flyttat om mycket av det som vi redan hade här i trädgården. När jag fyllde år kom våra gäster med en massa mynta och andra plantor.

Den här söndagen i maj äter familjen Thelin Edgren en pastarätt med skogsgrönsaker – mycket av det som växer är gröna blad som passar utmärkt att woka, och en del blir sallad också.

– Idén till skogsträdgården kommer från urbefolkningars svedjebruk, berättar Sofia Thelin Edgren. Det är ett sätt att odla mat på naturens egna villkor – och när man gör en sallad med grönsaker från skogsträdgården blir det en smakexplosion.

De stora rosenbuskarna växer än så länge i en annan del av trädgården. Foto: Anna Braw
print