Scroll to top

Glömda och gömda hjältar

Birgitta Kazen: Pojken och tjuvhanden (Semnos förlag)

Mellan 1991 och 2002 pågick ett inbördeskrig i Sierra Leone.

En av dem som hann lämna landet innan kriget bröt ut var den svenska missionären Birgitta Kazen, som hade arbetat på ett av landets leprasjukhus, Masanga, i 14 år. Hon och hennes familj följde nyheterna från Etiopien och tänkte på sjukhuset och på de barn som bodde på barnhemmet där – en del av dem i för att de skulle få äta ordentligt och ha ett riktigt hem i väntan på operationer, en del för att de hade blivit opererade och skulle bli opererade igen, och en del därför att de inte hade någon annanstans att ta vägen.

För att göra något av sin oro skrev Birgitta Kazen en barnroman om tiden före kriget och om de människor som hon kallar de glömda och gömda hjältarna i Sierra Leones historia: barn som är handikappade och utstötta ur samhället men som kämpar för att överleva och bli en del av de ”vanliga” människornas värld.

Berättelsen gavs ut av Dagen-huset med titeln Dödsfågeln och pojken med tjuvhanden, och för några år sedan gjorde Lepramissionen och Semnos förlag tillsammans en nyutgåva.

Huvudpersonen är Sheku, en pojke som har rymt från sina släktingars hem utan någon dröm eller plan. Hans högerhand är allvarligt brännskadad, och hans skäms över den.

På sjukhusområdet blir han till sin förvåning snabbt hemmastadd – barnen har stora hälsoproblem men delar vardagen som en familj, och många andra vuxna visar honom förtroende, resonerar med honom och låter honom vara med i en del av det arbete som de utför.

Det är lätt hänt att den som vill förmedla något i berättelseform prioriterar budskapet och förlorar inlevelse och gestaltning, och till viss del drabbar detta boken om Sheku. Men det märks också att Birgitta Kazen är mycket förtrogen med miljön och med människors bakgrund och levnadsförhållanden. När Sheku till slut vågar berätta om hur han skadade sin hand är det lika hjärtskärande som tanken på de barn som hade funnit tryggheten på Masanga-sjukhuset i början av 1990-talet och sedan drabbades av inbördeskriget.

print