Scroll to top

Familj, kärlek och drömmar

Maja Bergqvist och Cecilia Lindskog: När vi får ordet (Lindskog förlag 2019)

Valentina är rom från Rumänien och livnär sig till största delen på att tigga utanför matbutiken i staden där jag bor.

Hon är min vän, och hon har lärt mig att vi människor har så mycket gemensamt, även om vi lever under olika förhållanden.

I boken När vi får ordet får vi möta tjugoen romer som berättar om familj, kärlek och drömmar.

Jag blir starkt berörd av att läsa om Maradona, som beskriver sin kärlek till havet. Tack vare ett sommarjobb på en restaurang vid kusten lärde han sig simm, och nu är havet en outsinlig källa till glädje.

Längre fram i boken tar jag del av Danielas storas intresse för matlagning. Hennes mammas förmåga att ”laga goda soppor av ingenting” har inspirerat Daniela, vars dröm är att få arbeta som kock.

Jag blir nästan tårögd över Marinelas kärlekshistoria. Hon blev förälskad i Gabi redan som tolvåring. Han var och är fortfarande mannen i hennes liv. Trots att hon förstår att det aldrig kan bli de två.

Varje berättelse får ett uppslag, med ett foto i närbild på ena sidan och texten på den andra. Det gör att boken är njutbar för ögat och lättläst.

Med sina 51 sidor inbjuder den till sträckläsning, men människorna i boken är värda att jag tar mig tid att reflektera över deras livssituation. Över min livssituation.

Denna bok är en liten pärla. Inte blir det sämre av att överskottet av försäljningen av När vi får ordet går till organisationen Coloboratie Lund-Maxenau som bedriver läxhjälp i byn Maxenau i Rumänien.

print