Scroll to top

Body of Christ for you! Makaon kaon! You must eat!

Body of Christ for you har jag hört många, många gånger.

Varje gång är dessa ord stora ord, men en gång i en kinesisk kyrka i Malaysia är de på något sätt större än någonsin.

Vi har pratat med Fader Chong före mässan och berättat vilka vi är.

Efter mässan kommer han och undrar varför vi inte deltog i kommunionen. Jag säger att det var av respekt för hans kyrkas ordning. Då skrattar han och ber oss komma fram till knäfallet. Sedan tar han oblaten ur tabernaklet och ger den till oss med orden: Body of Christ for you!

Den direkta handlingen, i gästfrihet, i en anda av sådan värme och kärlek, gjorde att det blev och fortfarande är en av de starkaste nattvardsupplevelser jag haft. Gästfriheten överskuggade just då, i det ögonblicket, århundraden av nattvardsstrider.

Makaon kaon! Vilket hus man än kommer till i de trakter där vi bodde i Filippinerna så är detta det första man hör: Makaon kaon! Inte: ”Hej!” Inte: ”Hur är det?” Inte: ”Kul att ses!” Utan just: Makaon kaon! ”Ät mat!”

Ungefär detsamma fick Gunilla och jag höra i den romska by som vi besökte i Rumänien för något år sedan. Där fanns nästan ingenting. Människorna lever under mycket svåra förhållanden, men när vi kom, vi som ju har allt i jämförelse med de människor vi besökte, dröjde det inte länge förrän de sa: You must eat! Man har nästan ingenting, men gästfrihet, det har man i överflöd!

Det är tillfällen när gästfriheten har överrumplat mig och samtidigt gjort att jag känt mig välkommen och inkluderad på ett sätt som förhoppningsvis har förändrat mig.

Kanske hemligheten med gästfrihet ligger i de här orden av Taizékommunitetens grundare, broder Roger: ”Du behöver så lite för att leva, så lite för att välkomna andra.”

Kan det vara så att gästfriheten riskerar att minska ju mer vi har?

Då bör ju vår bön vara att klara oss på mindre för att kunna visa gästfrihet till desto fler!

print