Scroll to top

Blommor för bin

Strålrudbeckia, en av de blommor som bin och humlor gärna söker sig till. Bild: Wikimedia Commons

Under rubriken ”Plantera bivänliga blommor” har Naturskyddsföreningen publicerat råd till alla som har möjlighet att odla på balkong, på uteplats, i trädgård och på större ytor. Listan på växter som bin kan tycka om är lång och uppdelad dels i vårblommor, sommarblommor, kryddor och växter att undvika, dels i ett- och tvååriga växter, fleråriga växter, buskar och ris, lök- och knölväxter och träd. En lista med själva bina skulle bli minst lika lång – Sverige har 270 vilda arter!

”Vilda bin lever av pollen och nektar och är därför helt beroende av växter som blommar”, skriver Naturskyddsföreningen. ”Både hanar och honor samlar nektar när de besöker en blomma, och honorna samlar dessutom pollen åt sina larver. (…) Bin har grunda munnar och pollinerar därför helst grunda blommor, medan humlor med sina långa tungor föredrar djupare.”

Bland de perenner som både bin och humlor dras till finns kantnepeta, kattmynta och myskmalva, och kantnepeta lockar dessutom till sig de lite ovanligare vall- och backhumlorna och blommar igen under sensommaren om den klipps ner vid midsommar.

Om man odlar lungört, kantnepeta, stjärnflocka, blodnäva, grekvädd, röd solhatt, veronika, anisisop, strålrudbeckia och kärleksört har man blommor som förser bina med mat från maj till september.

Källa: Naturskyddsföreningen

print