Scroll to top

Zimbabwe: Födslovåndor

Kenneth Mtata, ordförande i Zimbabwe Council of Churches. Foto: Albin Hillert/Kyrkornas Världsråd

2016 arbetade Kenneth Mtata på Lutherska Världsförbundet i Genève och bodde med sin familj där. Men hela tiden fanns Zimbabwe i hans tankar. Han följde utvecklingen där noga.

– Förändringarna kräver en kyrka som kan stödja processen, säger han. Mitt land hade födslovåndor och behövde en massa barnmorskor. Jag ville vara en av dem.

Inte långt efter att han och familjen hade flyttat hem, i november 2017, störtades Robert Mugabe som hade styrt landet i nästan 40 år. Och i februari dog oppositionspolitikern Morgan Tsvangirai som hade funnits inom politiken ungefär hälften så länge.

– Vi är inne i en helt ny epok, säger Kenneth Mtata. Zimbabwe utan Mugabe är inte samma land. Och kyrkan är en viktig del av förändringen.

Kritiskt engagerad

Zimbabwe har en lång historia av allvarliga människorättsövergrepp. Under Mugabes långa regim förekom brutala övergrepp, förföljelser och massmord. På 80-talet dödades runt 20 000 zimbabwier i folkmordet i Matabeleland.

Kyrkornas roll har inte alltid varit helt tydlig.

– Under Mugabes tid var många kyrkor passiva och rädda för att lägga sig i, säger han. Som generalsekreterare har jag försökt ta kyrkan ur dess bekvämlighetszon. Idag rör vi oss sakta från att vara en passiv kyrka till en som är kritiskt engagerad. Det är en sådan kyrka jag vill vara del av.
Han säger att det som hände i november var kulmen på en utveckling som redan hade pågått ett tag. Nästan direkt efter Mugabes avgång bildades the National People’s Convention (NPC) som samlar kyrkor, civilsamhälle, studentföreningar och fackföreningar.

– Tidigare hade civilsamhället, liksom landet i övrigt, präglats av stor polarisering med politiska, sociala, etniska och ekonomiska bottnar. Men nu såg vi möjligheten att agera tillsammans för allas gemensamma bästa. På fem dagar lyckades vi samla 4000 personer. Det var helt unikt. Aldrig tidigare har vi lyckats mobilisera oss på det sättet. Vi diskuterade visioner, hur samhället ska se ut. Vi behöver enhet, demokrati, fred, garantier för rättvisa och välstånd för alla. Dialogen i NPC handlar om de frågorna och hur vår vision kan bli verklighet.

Vilket inflytande har kyrkan över dessa frågor?

– Vårt största inflytande är vår legitimitet. ZCC är känd för sin opartiskhet.

”Jag ber, jag röstar”

NPC skickade en kommuniké till den nya regeringen med medborgarnas krav. Kenneth Mtata liknar kommunikén vid en shoppinglista med önskningar om allt från garantier för mänskliga rättigheter, rättvis fred och nationell försoning till önskan om ett etiskt ledarskap, sysselsättning för unga och kvinnors rättigheter.

Just nu är kyrkorna, liksom resten av landet, fullt upptagna med förberedelser inför valet i sommar. ZCC driver kampanjen ”I pray I vote” för att få kyrkomedlemmar att rösta.

– Pastorer och kyrkoledare uppmanar sina församlingsmedlemmar att registrera sig så att de kan rösta, berättar Kenneth Mtata. Sedan kampanjens start har 600 000 fler registrerat sig. Men vad människor väljer att rösta på är ingenting kyrkorna lägger sig i. Vi är tydliga med att kyrkan inte ska användas för att förespråka något politiskt parti. Vi försöker uppmuntra folk till att rösta på ett parti på grund av dess idéer, inte för att de tillhör samma folkgrupp eller går till samma kyrka.

När den här intervjun görs, i april, finns det 106 presidentkandidater. Huvudkandidaterna är den 75-årige presidenten Emmerson Mnangagwa från regeringspartiet Zanu-PF, som tog över efter Mugabe, och den 40-åriga karismatiska oppositionsledaren Nelson Chamisa som förutspås ta hem en stor majoritet av den yngre generationens röster.

Biskopar som medlare

Regeringspartiet har bjudit in EU och hela världen för valobservation.

– Men med den eufori som råder nu kan man inte förvänta sig något annat än oförutsägbarhet, säger Kenneth Mtata. Det finns många frågetecken och inga tydliga svar. Hur kan man garantera att militären inte griper in? Kommer de verkligen att lämna ifrån sig makten efter så kort tid? Kommer den sittande presidenten Emmersson att lämna ifrån sig makten om han inte vinner?

Ett scenario att det blir upplopp, våld och försök till fusk, och att valen förklaras ogiltiga av viktiga ledare.

– Det kan skapa legitimitetsproblem, det har vi sett tidigare, säger Kenneth Mtata. Ibland har det internationella samfundet varit alltför snabbt med att dra slutsatser utan att lyssna. Men bara det faktum att människor går ut i offentligheten och pratar om vad de vill och inte vill ha är otroligt. Det har aldrig hänt förut. Vi måste ta vara på den här möjligheten.

ZCC förbereder sig för olika scenarier och arbetar bland annat med att utbilda biskopar i att medla mellan olika partier om det skulle bli så att det saknas en tydlig vinnare.

– Den enda institution som kan hjälpa till att lappa ihop allt efter valen är kyrkan, säger Kenneth Mtata. Historien visar att kyrkan alltid behövs vid viktiga vändpunkter. Men det allra viktigaste är vad som händer när valet väl är avklarat. Det första som den blivande regeringen behöver ta tag i är att skapa nationell enhet. För att vi ska nå rättvisa och fred måste människor tala med varandra. Det behövs institutioner på lokal nivå som både offer och förövarna litar på. Det måste finnas något sätt att be om förlåtelse.

***

Foto: Albin Hillert/Kyrkornas Världsråd

Kenneth Mtata

  • född 1971
  • familj: fru och två barn på 13 och 17 år
  • har arbetat för Lutherska Världsförbundet i Genève i 6 år
  • har studerat teologi i Tyskland och arbetat som pastor i flera år
  • har två syskon som är bosatta i Sverige

Zimbabwe Council of Churches, ZCC

  • grundades 1964 som en ekumenisk plattform för kyrkorna i Zimbabwe
  • ZCC var delaktigt i Lancaster House-avtalen, som ledde till självständigheten 1980
  • Efter självständigheten försvagades de 26 medlemskyrkornas roll i samhället.
  • På 1990-och 2000-talet intog ZCC en aktiv roll och förespråkade konstitutionen och fria och rättvisa val. Därefter försvagades kyrkornas röst igen fram till Kenneth Mtatas tillträde som generalsekreterare 2016.
print