Scroll to top

”Tåget tar inte tid, tåget ger tid”

Åt grupper som åker till Italien brukar Ivar Karlsson boka en resa via Schweiz och den andra vägen genom Österrike för att de ska få se så mycket som möjligt. Bild: Peter Wormstetter, Unsplash

Kustpilen från Kalmar till Linköping är inställd den här förmiddagen och ska ersättas med buss.

– Det ska nog gå bra, det brukar ta ungefär 20 minuter längre, säger Ivar Karlsson.

Så ringer hans telefon, och han sätter sig vid skrivbordet och förklarar hur en förbindelse en bit ner i Europa fungerar och när man kan boka biljetter där.

Ute vid disken tar två medarbetare emot kunder som frågar om länstrafikkort och vill köpa SJ-biljetter.

Nyanställer

När SJ stängde sina biljettkontor på järnvägsstationer i många svenska städer tog Ivar Karlsson och några av hans kolleger över lokalen i Kalmar. Den blev Centralens Resebutik och har fortsatt med den service som tågresenärer hade vant sig vid. Men när SJ la ner sin centrala utlandsbiljettförsäljning blev det tydligt att gruppen i Kalmar kunde erbjuda något som resten av Sverige i stort sett saknade: de som arbetar här är specialister på hela Europas järnvägsnät och kan boka tågbiljetter åt grupper och enskilda till i stort sett varje liten järnvägsstation.

– Under de första månaderna av pandemin hade vi fullt upp med att avboka alla resor. Det tog all vår tid, och det blev inga intäkter alls, berättar Ivar Karlsson. Då fick vi säga upp flera av våra säljare. De har hittat andra arbeten, så nu måste vi hitta nya och lära upp dem. Resebranschen har bara utbildning för flyg. Det är ju lite omodernt! Vi får göra det själva.

Ivar Karlsson på Centralens Resebutik i Kalmar. Bild: Anna Braw

Paketresa till Nederländerna

I takt med att allt fler svenskar har beslutat sig för att sluta flyga, eller åtminstone för att dra ner på flygandet, har en rad entreprenörer lanserat bokningswebbplatser och en grupp på Facebook, Tågsemester, har blivit mycket populär. Men försöken att koppla ihop alla järnvägsnäten digitalt har inte nått ändra fram, och fortfarande refererar många resenärer till ”Ivar i Kalmar” som den som verkligen kan boka vettiga resor.

– Jag började sommarjobba på SJ 1965 och fortsatte arbeta där fram till för åtta år sedan, berättar han. Jag har arbetat med många olika saker, bland annat fjärrtrafiken, och jag fick vara med och skapa förutsättningarna för tågresor i Europa, bland annat Czardas-tåget i början av 1990-talet. Det var ett väldigt drag då! Men jag har haft Kalmar som bas hela tiden, och nu är jag detaljist igen.

Sin egen första utlandsresa gjorde han med sin mamma en sommar under mellanstadiet – då kunde man köpa en paketlösning, kliva på tåget i Alvesta, kliva av i Nederländerna och resa omkring med ett slags värdekuponger för övernattningar hemma hos vanliga holländare.

Nu bokar han och hans medarbetare resor åt många enskilda som vill återuppleva tonårens tågluffarliv eller resa ut för första gången men också åt bland annat konfirmandgrupper och andra församlingsgrupper.

Halv miljon ungdomar

– På den tiden när jag arbetade på SJ och det var katolska världsungdomsdagar i Europa ordnade vi resorna åt den svenska gruppen, berättar Ivar Karlsson. Jag var själv reseledare åt dem tillsammans med en från Snälltågen. Gruppen som åkte till Köln var 500. En gång fick vi ändra hela planeringen veckan före, för en halv miljon ungdomar skulle lämna Krakow med tåg under en enda dag.

Konfirmander från församlingar i Svenska kyrkan har åkt till Assisi och till andra platser i Italien – då har de fått resa genom Österrike på ena hållet och genom Schweiz det andra för att få se mer.

– Och jag har ofta byggt in Wittenberg också – det är enkelt eftersom det ligger mellan Berlin och München, säger Ivar Karlsson.

Dagtåg är det enklaste resesättet för grupper. Bild: Sebastian Meier, Unsplash

Dagtåg enklast för grupper

För den som vill resa ut i Europa med en grupp från hemförsamlingen eller från Sverige finns några frågor att ta ställning till tidigt i planeringen.

– Det är alltid mycket enklare att ordna gruppresor om man kan tänka sig att resa med dagtåg, säger Ivar Karlsson. Ofta räcker det med ett Interrail-kort med fyra resdagar på 30 dagar. Priserna kan variera lite, men ungefär 2 000 kronor per person kan man räkna med för ungdomar. När jag bokade åt en grupp från Göteborg nyligen kunde de köpa sina kort på rea och fick vart tionde gratis dessutom. De åker dagtåg från Göteborg och nattåg till Hamburg, gör ett uppehåll på två och en halv timme och reser vidare till Basel för att vara med på ett internationellt scoutläger.

Det kan alltså gå att boka in grupper på nattågen också:

– Det går att klämma in dem, det är bara svårare, och man måste ha bättre framförhållning. Man kan räkna med att biljetterna släpps ett halvår i förväg, men det stämmer inte när det planeras banarbeten.

Samling i järnvägsknut

Och om man vill stämma träff med till exempel en internationell arbetsgrupp någonstans i Europa – vilka platser är enklast för många att nå?

– Då skulle jag föreslå Mannheim! Det är en järnvägsknut där det är billigt att bo på hotell, för det finns många, och de konkurrerar. På 20 minuter är man i gamla stan i Heidelberg, och Neustadt an der Weinstraβe ligger också nära. Det kommer tåg från Schweiz och Frankrike och norrifrån, och man kan ta sig dit med dagtåg från Skåne – det är fyra timmar mellan Köpenhamn och Hamburg och sedan fyra timmar till Mannheim.

Men Ivar Karlsson rekommenderar också Hamburg, Berlin, München och Lyon, och om de flesta i gruppen bor i norra Europa ligger flera städer i Polen bra till.

Grupparbeten ombord

Veckan före intervjun har han varit ute på resa med en samlad grupp visionärer i Sverige, en halv vagn full. Han har lett grupparbeten ombord på Öresundstågen – ”man får se till att boka platser med bord så går det bra” – och haft frågesport.

– När jag har rest med riktigt stora grupper har jag ibland fått göra utrop i tågets högtalarsystem, berättar han. Man kan ju också ha mygga med sig. Men oftast tycker jag att det går bra att stå i en vagn och tala och dela ut uppgifter. De andra resenärerna får stå ut! Så vet jag att de gör med konfirmanderna också. När man åker tåg har man en helt annan rörelsefrihet än på buss, och om man åker buss i Tyskland ser man ju ändå bara motorvägen. Ibland går det att boka restaurangvagnen och äta i grupper också.

Han talar om effektiv restid – ”tåget tar inte tid, tåget ger tid” – och om möjligheten att dela upp resan i förberedelse ombord, genomförande och summering.

”Många tänker om”

Alla resor är ju en belastning för miljön, men enligt en kalkyl som forskaren Jörgen Larsson på Chalmers har gjort kan man göra ungefär 40 000 tågresor innan man är uppe i samma nivå som för en flygresa.

– Alla sådana uträkningar blir ju ifrågasatta, men enligt en annan är det 30 000 … Mycket har effektiviserats de senaste åren. Eltågen har blivit mycket miljövänligare, Snälltåget går på grön el, DBS:s dieseltåg är så populära att miljöpåverkan blir ganska liten ändå. Dieseltågen är egentligen på väg bort, men det har blivit fördröjt eftersom tågen måste gå att köra på två olika spänningar. Färjor som inte är fullbelagda är inte miljövänliga, men när de är det är de ofta stora miljöbesparingar, särskilt naturgasfärjorna. Snabbfärjorna är nästan borta nu.

De senaste åren har också företag har börjat höra av sig till Centralens Resebutik i Kalmar och be om hjälp att lägga upp resrutter som kan göra att deras anställda kan sluta göra korta flygresor inom Europa vecka efter vecka.

– Vi har hjälpt en del med super-Interrail-korten så att de har fått ner sina resekostnader till en tiondel. Vanans makt är stor. Men många tänker om.

print