Scroll to top

”Kan vi göra något tillsammans?”

Deltagare i manifestationen i en moské i Rosengårds centrum. Bild: Studieförbundet Ibn Rushd

I Rosengård i Malmö har mycket hunnit hända sedan Västra Skrävlinge kyrka byggdes på medeltiden.

Men i mitten av augusti hände något som inte hade hänt tidigare: kyrkan vandaliserades kväll efter kväll. Stenar som inte kom från området runt kyrkan kastades in genom fönstren och krossade både dem och en Kristusstaty som stod i en fönsternisch.

– Vaktbolaget och polisen kom, men det finns inga bevis, säger Per Kristiansson.

Han är sekreterare i Lunds Missionssällskap sedan förra året men har kvar en del av sin tjänst i församlingen, där han har arbetat i många år.

– Vi polisanmälde vandaliseringen varje gång, säger han. Efter någon vecka upphörde den.

Ungefär samtidigt började det rapporteras om att en dansk politisk provokatör skulle komma till Malmö för att bränna Koranen.

– Både han och hans svenske värd hade ansökt om tillstånd hos polisen att bränna Koranen vid Malmös största moské, Islamic Center. Det faller under mötesfriheten och yttrandefriheten, men platsen fick de inte godkänd, så det första beskedet blev att de skulle göra det på Fridhemstorget istället.

Koranbränningen skulle äga rum den sista fredagen i augusti, och helgen före kontaktade Per Kristiansson Roland Viskhurti, imam på Islamic Center, och Salahuddin Barakat, imam på Islamakademin.

– Jag skrev till dem och beklagade det som var på gång, och jag frågade: kan vi i Svenska kyrkan göra något för att stödja er?

Deltagare i manifestationen i en moské i Rosengårds centrum. Foto: Studieförbundet Ibn Rushd

Per Kristiansson fick genast ta del av en skrivelse från flera muslimska föreningar. Den var riktad till polisen, Malmö stad och föreningsmedlemmarna, och innebörden var att föreningarna ställde sig bakom den svenska lagstiftningen samtidigt som de polisanmälde det som skulle hända och att de uppmanade sina medlemmar att inte arrangera någon motdemonstration.

– På måndagsmorgonen blev jag kontaktad av företrädare för muslimska församlingar. Deras fråga var: Hur kan vi manifestera den enhet och sammanhållning som finns i Malmö, all stadens mångfald och respekt? Kan Svenska kyrkan vara med? Jag frågade om de hade tänkt på den judiska församlingen, och det hade de.

Om det inte hade varit just 2020 skulle arbetssättet ha varit delvis annorlunda – hur gör man en manifestation som inte får bli större än 50 personer?

– Det blev en gästlista som fick ändras många gånger, särskilt när vi kontaktade de politiska partierna. Till slut var nästan alla kommunfullmäktigepartier och en riksdagsman från Centern med. Men vi kunde ju inte berätta för allmänheten i förväg.

Manifestationen hölls i en moské i Rosengård dagen före den omtalade ”koranbränningen” och blev uppmärksammad i riksmedia.

– Det kändes verkligen som om vi fick visa det Malmö som de flesta människor står bakom, och det var en samling som visar på den mångfald som finns och på att vi värnar om varandra.

Gäster i Västra Skrävlinge kyrka. Bild: privat

Efteråt frågade Salahuddin Barakat om Islamakademin fick komma till kyrkan med en blomma.

– De kom, två imamer och en styrelseledamot, och dagen efter kom Roland Viskhurti och hans fru också. Vi fikade tillsammans och pratade. Sedan vet vi alla vad som hände på fredagskvällen … Men det vi gjorde tillsammans innan dess känns stort. Vi får inte glömma bilden där alla står tillsammans.

print