Scroll to top

Hongkong: ”Testa gästfrihetens gränser”

Ascension House. Foto: privat

Anna Kristiansson, var har du varit?

– Jag fick ett stipendium av LMS för att åka till Hongkong och arbeta som volontär i nio månader. Jag arbetade för en dansk-norsk organisation som heter Areopagos. Den grundades av den norske missionären Karl Ludvig Reichelt 1926. I Hongkong byggde organisationen ett kloster för kristna munkar med buddhistisk arkitektur. Det ligger på ett berg som kallas Tao Fong Shan. Nu är det inte ett kloster längre, utan istället finns det olika institutioner på berget. En av dem är Tao Fong Shan Christian Study Center som stöds av Areopagos och som driver olika lokala projekt både i staden och på berget. På berget finns det också ett litet vandrarhem, Ascension House, som till och från sedan 1970-talet har drivits av skandinaviska volontärer. Det var där jag arbetade mest.

Tao Fong Shans kapell. Foto: privat

Ett vandrarhem i Hongkong – vad gör en volontär där?

– Det är ett litet vandrarhem med plats för mellan sju och nio gäster. Vi var oftast tre–fyra volontärer. Vi hade hand om allt det praktiska som har med Ascension House att göra: att bädda sängar, sköta ekonomi, städa huset, handla mat och ordna med bokningar. Men det var också viktigt att kunna erbjuda de människor som kom ett ställe där de kunde känna frid. I Hongkong bor det åtta miljoner människor, och de flesta bor trångt. En del av våra gäster var Hongkongbor som ville komma ut till naturen en helg, en del var 20-åringar som precis hade tagit studenten och bestämt sig för att resa långt hemifrån för första gången i sina liv. Alla behövde en stabil och trygg punkt, en oas, en plats där de kunde andas. Vi var också med i det andliga livet på berget, och det kunde innebära olika saker, till exempel att vi hjälpte till med tidebönerna i Christ Temple uppe på berget. Vi ordnade också Taizéretreat en gång i månaden i Ascension House, främst för Hongkongbor. Under retreaterna bjöd vi in till bön med sånger från Taizé, serverade vegetarisk mat och lämnade mycket tid för tystnad.

Fick du något tillfälle att uppleva stadsmiljön också?

– Jag var med i en av de lokala kyrkorna, Kowloon Union Church. En dag i veckan hjälpte jag till med flyktingarbetet där. De har ett starkt solidaritetsarbete och jobbar nära de filippinska barnflickorna som är gästarbetare i Hongkong. Det jag gjorde där var oftast att ta hand om barn när deras föräldrar inte kunde göra det.

Vad har de nio månaderna som volontär betytt för dig?

– Tiden i Hongkong var inte bara enkel för mig. Att åka ensam långt hemifrån och hamna i ett nytt sammanhang innebär många stora utmaningar, det hände mycket med mig, och jag fick många nya tankar och insikter både om mig själv och om världen. Det var oerhört lärorikt, och jag känner att jag har fått med mig många erfarenheter som berikar mitt liv idag. Att på allvar testa var ens gränser för gästfrihet går är någonting som fler borde prova, för det gör att man ser saker och ting i ett nytt ljus. Min förståelse för andra människor och deras behov och tankar har vuxit.  Jag har fått prova på ett annat sätt att leva.

STIPENDIATER

Övriga stipendiater hittar du på Lunds Missionssällskaps webbplats!

print