Mungi Ngomane
Ubuntu – konsten att leva bättre tillsammans
Översättning: Cicci Lyckow Bäckman
HarperCollins Nordic
Jag läser boken Ubuntu – konsten att leva bättre tillsammans det år när vi har lärt oss ord som pandemi, riskgrupp och smittspårning och rådande omständigheter. Vi har följt presskonferenser med kurvor och vant oss vid dagliga rapporter om antal smittade och dödstal. Jag tänker att när vi någon gång i framtiden ser tillbaka på den här tiden, vilka erfarenheter vi än bär med oss, är det kanske detta vi ser: vi har lärt oss att säga ”vi”, vi har lärt oss att tänka ”tillsammans”.
Mungi Ngomane har en master i International Studies and Diplomacy från London University. Hon har arbetat med konfliktlösning och mänskliga rättigheter i Mellanöstern. När hon skriver, skriver hon ut ifrån sina erfarenheter, ja ett helt folks erfarenheter.
Hon är barnbarn till Desmond Tutu, ärkebiskop i den anglikanska kyrkan i Sydafrika 1986–1996. Han stod vid Nelson Mandelas sida vid tiden för apartheidsystemets avskaffande och det val som ANC vann. Hur skulle man göra? Nu när den tidigare straffången blivit vald till president – skulle man hämnas? Eller fanns det andra vägar? Ubuntu blev vägen framåt.
Ubuntu, ett svåröversatt ord, kan ibland översättas ”jag är för att du är”. Framtiden skulle mötas tillsammans, även om vägen var smärtsam.
Mungi Ngomane presenterar ingen ideologi, men berättar om erfarenheter. Hon presenterar 14 lärdomar att återvända till, utmanas av, inspireras av. Nummer 14 lyder: Lär dig att lyssna så att du kan höra.
Boken är enkel och lättillgänglig, utan att någonsin bli hurtfrisk eller banal. En bok att ta med till ungdomgruppen, syföreningen, arbetslaget, klassrummet.
Vägen framåt stavas t-i-l-l-s-a-m-m-a-n-s.
Fotnot: I mitten av augusti lanserades Mungi Mgomanes podcast ”Everyday Ubuntu”, som är tänkt att sändas varje vecka och som finns på Apple och Spotify. I det första avsnittet medverkade Florence Otedola från Nigeria, mer känd under sitt discjockeynamn Cuppy.