Scroll to top

Första valet

Gaël Faye: Litet land (Norstedts 2018; översättning: Maria Björkman)

”En helt vanlig morgon. Ändå var det en historisk dag. Överallt i hela landet gjorde sig människor redo att gå och rösta för första gången i livet. Så snart det första morgonljuset grydde hade de börjat bege sig till närmaste röstningskontor. (…) Röstbord och valbås hade ställts upp på gräsmattan. Jag tittade genom stängslet på den långa kön av väljare som tålmodigt stod och väntade i solen.”

Burundis första nationella val blir slutet på en relativt idyllisk barndom för Gabriel, huvudpersonen och berättaren i Gaël Fayes debutroman. Eller är det valet? Har det inte dykt upp en massa föraningar tidigare? Har inte hutuer och tutsier blängt på varandra, och har inte spänningarna mellan gatugängen vuxit?

Gaël Faye och Gabriel är båda söner till en rwandisk kvinna och en fransk man och uppväxta i Burundi under den tid när konflikten mellan två folkgrupper växte bortom all kontroll. Ordet ”återvändsgränd” återkommer ofta i berättelsen – det är det ord Gabriel använder om gatan där han och hans närmaste vänner, också de relativt privilegierade, bor, men naturligtvis blir det en påminnelse om allt som varken Rwanda och Burundi, de omgivande länderna eller FN klarade att sätta stopp för.

Händelserna i Burundi uppmärksammades inte lika mycket som de i Rwanda, men berättade ur en elvaårings perspektiv blir de lika skrämmande: kontakterna med omvärlden skärs av, det skyddade hemmet kan när som helst invaderas av hotfulla främlingar, en svart häst stjäls från en grannes stall och springer lös på stan. När Gabriel inte får vara neutral längre, har han någon chans att välja sida, eller måste han bara ge efter för att få överleva?

Och elvaåringen som tjuvlyssnar i mörkret på baren får inte mycket hjälp av de vuxna:

”Demokrati är de vitas påfund och har som enda mål att splittra oss. Vi begick ett misstag då vi gav upp detta med ett enda parti. Det har tagit flera århundraden och åtskilliga konflikter för de vita att nå det stadium de befinner sig i. De begär i dag att vi ska fullborda samma sak på några månader.”

print