Scroll to top

Sverige/Grekland: Tro och lärdomar blir till handling

Exarchia, en stadsdel i Aten. Bild: Evangeliska frikyrkan

I våras åkte Agnes Johansson tillsammans med en grupp andra kursdeltagare från Liljeholmens folkhögskola nära Rimforsa till Aten på en studieresa som också innehöll lite praktik.

Agnes Johansson, du har studerat på Liljeholmens folkhögskola de senaste åren – hur har det varit?

– Jag började på bibellinjen i Rimforsa höstterminen 2021. Det var ett år med ett varierat upplägg, både praktiskt och teoretiskt, och jag fick växa i mig själv och fördjupa mig i att följa Jesus. Jag trivdes bra på skolan, så jag bestämde mig för att gå ett år till och bygga en stadigare grund med Gud inför framtiden.

Hur kommer det sig att ni på bibellinjen åkte till Aten?

– Vår resa var en del av bibelkursen ”Från huvud till hjärta”. Tanken var att vi skulle få se tro och lärdomar bli till handling i nya miljöer och tillämpa kunskaper och färdigheter som vi hade utvecklat på bibelskolan. Folkhögskolan samarbetar med lokala kyrkor, företag och organisationer och försöker undvika ”turiststämpeln”. Vi fick vara med och bidra till något större, till ett mer långsiktigt arbete.

Vandring på höjderna i Atens utkanter. Bild: privat

Hur var det att komma till Aten, och vad gjorde ni där?

– Liljeholmen har en miljö- och rättviseprofil, så vi åkte tåg, färja och buss, och resvägen blev en aning längre än den skulle ha varit med flyg. I Aten mötte vi två EFK-missionärer som arbetar där. Vi hade en vecka med studier och praktik. De har öppnat ett center i en stadsdel som heter Exarchia. På tisdagskvällen hade de öppet för middag, och vi hjälpte till att laga den. Vi var också med och sjöng och spelade under maten, och vi pratade med människor som kom. På lördagen hjälpte vi till att förbereda en påskmåltid – vi städade och lagade mat på centret. Det var uppmuntrande att se hur människor kommer till en plats där de kan känna sig trygga och får komma som de är. Under veckan i Aten hade vi också bibelstudier om Paulus och besökte olika bibliska platser, som Areopagen och Korinth. Vi fick lära oss mer om arbetet som missionär och om hur viktigt det är med kontextualisering.

Vad kommer du att minnas från resan?

– Hela resan var minnesvärd! Vi har lärt oss så mycket, både om oss själva och om andra.

EFK samarbetar med ett litet syföretag i Exarchia, Threads of hope, som arbetar med kvinnor i prostitution så att de kan komma ut i arbetslivet. Kvinnorna får lära sig sömnad, och de utvecklas och arbetar under värdiga och rättvisa förhållanden. De tillverkar fantastiskt fina produkter. Vi har också lärt oss en del om olika kulturskillnader och mycket om läget, framför allt det politiska, i Grekland. Och om hur historiska händelser har påverkat lokalbefolkningen i Exarchia. Två av mina klasskompisar fick mersmak på Aten och arbetet där, så de åker tillbaka i höst för att stanna i ytterligare åtta månader.

print