Scroll to top

”Sjukvården behöver nästintill allt”

Fram till och med december 2022 hade Help Ukraine Gothenburg kört 62 transporter med bistånd till Lviv och Ternopil. Bild: Help Ukraine Gothenburg

Vi i Help Ukraine Gothenburg arbetar på två områden, dels med att ta hand om ukrainare som har tagit sig till Sverige, dels med att hjälpa dem som är i Ukraina. Vi träffades på krigets andra dag, alla okända för varandra då, inom en vecka hade vi ordnat nio evakueringsbussar – och vi arbetar fortfarande tillsammans idag. Fram till och med december 2022 hade vi samlat in 3,2 miljoner kronor och sjukvårdsutrustning värd 5,5 miljoner, och vi hade kört 62 transporter. Vi kör varje vecka, på fredagen eller lördagen, direkt till Lviv eller Ternopil.
Civilbefolkningen i Ukraina behöver vatten, mat, hygienprodukter och varma kläder. Nu på vintern behövs det också generatorer och kaminer. 400 vedspisar har vi ordnat, en del har byggts här i Göteborg, en del på plats i Ukraina. För insamlade pengar har vi köpt 12 generatorer.
Sjukvården behöver nästintill allt. Mycket av det som vi har ordnat kommer direkt från sjukhus här.
Det som det är störst brist på nu är evakueringsfordon. Vi har kört ner elva ambulanser, en brandbil och ett mobilt sjukhus med sex bäddar i en buss.
Vi tar emot det som lämnas in till vårt lager, och ibland hämtar vi större mängder med lastbil. Alla möjliga, från tanten i huset bredvid till stora företag som Gina Tricot och Hard Rock Café, har stöttat vårt arbete. Verkligen alla!
Katja Blank, Göteborg

print