Scroll to top

”Ju varmare garn desto bättre”

Bidrag till Raggsockor för Ukraina. Bild: Anne Collén

Raggsockor för Ukraina började som Raggsockor för Syrien januari 2014. Tiotusentals plagg stickade av människor från hela landet kom till de syriska flyktingarna i Jordanien. 2018 gick sista lasset, och sedan har gruppen varit vilande – tills nu när ett nytt krig, nya behov och kyla har drabbat ett nytt land. Då blev gruppen Raggsockor för Ukraina. Nya medlemmar och stickerskor har kommit till, och tidigare stickerskor har fått ny glöd. Så nu är insamlingen i gång igen.

Sedan slutet av november har det kommit hundratals stickade plagg som har transporterats till Ukraina via privata kontakter. Första transporten gick till Cherson, och den andra gick till ett sjukhus i Ternopil.

Så gott som alla plagg kommer hem till mig för att packas om och tas till den som transporterar dem vidare. Behovet är stort – alla storlekar och allt slags stickat. Ju varmare garn desto bättre. Ett specifikt behov kom upp häromdagen, något soldaterna i Ukraina har frågat efter: buffar (en sorts halsdukar) i svart och grönt.

Ett stort tack till alla som stickar runtom i Sverige, till alla som lägger ner själ och hjärta och mycket kärlek i varje plagg!

Anne Collén, Västerås

print