Scroll to top

”Jag vill be er alla att göra så mycket ni kan”

Ärkebiskop Yevstratiy. Bild: Sean Hawkey, Kyrkornas världsråd

I våras, direkt efter det ryska angreppet mot Butja, skickade vi in vår ansökan om medlemskap i Kyrkornas världsråd, och igår (i början av september, red:s anm) lämna jag in vår ansökan om medlemskap i Conference of European Churches. Det är omöjligt att fortsätta på ett så underligt sätt som de två senaste decennierna när det har talats om Ukraina utan att representanter för Ukraina har varit med. Vi har varit kristna i mer än 1 000 år och har miljontals troende.

Så till frågan om stöd till Ukraina eftersom kriget fortsätter: Vi lever i ett land som lider under ryska grymheter varje dag, varje timme och till och med varje minut. Det har ett mycket högt pris – varje timme kostar människoliv. Jag vet det av egen erfarenhet eftersom Chernihiv var i ryssarnas händer i 38 dagar. Vi bombades varje dag, det kom missiler. Under mars dog 700 människor i anfallen. Många byggnader och bostäder förstördes. Jag ser konsekvenserna av kriget varje dag.

Jag vill be er alla att göra så mycket ni kan, på olika sätt, för att hjälpa Ukraina och ukrainarna att nå fram till en rättvis och verklig fred och att med denna fred få slut på kriget.

Ärkebiskop Yevstratiy av Chernihiv och Nizhyn vid en presskonferens under Kyrkornas världsråds generalförsamling i Karlsruhe i Tyskland i september 2022

print