Scroll to top

”Jag sov på kontorsgolvet i ett par månader”

Vitalyi Filatov berättar om de svenska elverken på sociala medier. Bild: Vaderstad Ukraine

Vårt team här i Ukraina är ganska stort, 50 anställda, och vi arbetar med service, reservdelar och konsultationer hos våra kunder och återförsäljare. På det sättet har vi som företag redan lagt upp ett slags egen krigföring. I december 2021 förberedde vi oss och gjorde våra två kontor i Ukraina så motståndskraftiga som möjligt, men den ryska invasionens omfattning var en chock. Jag sov på kontorsgolvet i ett par månader medan vi anpassade arbetet till den nya situationen. Den 11 mars 2022 kunde vi börja leverera maskiner till kunder igen, och sedan dess har vi arbetat för fullt.

Vår huvuduppgift som dotterbolag till Väderstad är att stötta nyckelfunktionerna i matsäkerhetskedjan. Våra kontor är förberedda för det vi måste kunna göra: dieselgeneratorer, medicinförråd, en annan uppkopplingslösning. Vår personal ute i regionerna har fått mobila elverk, och vi har haft genomgångar på videolänk med säljare och med kundernas tekniker.

Lite i taget har vi kunnat bygga upp logistiken för att kunna samarbeta med biståndsfonder, volontärer och militär.

”Swedish stove”. Bild: Vaderstad Ukraine

När Morgan Collin tog initiativet till ”Swedish stove” började vi importera dem och leverera dem tillsammans med Swedish Business Association in Ukraine. Spisens utformning är nästan perfekt – den är hållbar, den går att flytta, och den har flera funktioner. I december levererade vi spisar till och med till den ukrainska underrättelsetjänstens huvudkontor, 100 stycken, och de har höga kvalitetskrav. Vi har fått veta att många fler svenska företag är med och tillverkar spisarna nu, och vi ber dem att öka produktionstakten i vår och i sommar, för de befriade områdena ligger i ruiner, och det kommer att behövas spisar vintern 2024 också.

En annan sak som vi gör är att importera elverk från Sverige till sjukhus och militära enheter. Kapaciteten varierar, det är upp till 420 Kwt. Vi har redan levererat 30 enheter, och fler är på gång.

Vitalyi Filatov, Vaderstad Ukraine

print