Scroll to top

”Det vi gör nu har betydelse för framtiden”

Julklappsutdelning – Johanna Holmer i mitten. Bild: Operation Aid

I december hade jag förmånen att kunna åka till Ukraina och jobba som volontär för Operation Aid en period, och det blev en tid som jag aldrig kommer att glömma.

Bristen på el och värme, flyganfallen, och de långa körningarna genom ett nedsläckt land – men det som gjorde starkast intryck var mötena med människorna. Människor som riskerar livet varje dag, vars familjer har splittrats, och vars tillvaro vänts upp och ner, men som okuvligt fortsätter att kämpa för sitt land och sin frihet.

Leverans i jultid. Bild: Operation Aid

Vårt uppdrag bestod i att leverera humanitär hjälp i form av mat, varma kläder, ved, hygienartiklar, sjukhusutrustning med mera från uppsamlingsplatser i västra Ukraina till platser i öster och söder där behoven är som störst. Utan mellanhänder och utan svinn på vägen. Det är konkret och praktisk hjälp, som också har en psykologisk dimension: det visar att vi i omvärlden bryr oss – och det hjälper till att hålla hoppet uppe.

Det här kriget är närmare oss än vi tror, både geografiskt och säkerhetspolitiskt, och det som var och en av oss gör nu har betydelse för framtiden. Inte bara för Ukrainas folk utan för oss alla.

Johanna Holmer, Simrishamn, volontär för Operation Aid

print