Scroll to top

”Psykologiskt stöd till flyktingar är viktigt”

Lina. Bild: Fundacja LWF w Polsce

Det är fint att bo på en plats där man kan känna sig trygg.

I Ukraina arbetade jag med psykoterapi, och här på MPCA:s center i Gdansk arbetar jag som psykolog. När jag och min man kom hit till Polen fick vi bo hos en polsk familj som hjälpte oss att hitta arbete.

Tack vare mitt arbete på centret mår jag mycket bättre nu. Jag vet att mina chanser att hitta ett bra arbete är små eftersom jag inte talar polska.

Språket är nog det största hindret för ukrainare som har kommit till Polen, och det gör också att deras ekonomi blir osäker. Därför har många återvänt till Ukraina trots att det fortfarande är farligt att vistas i deras hemstäder.

Psykologiskt stöd till flyktingar är viktigt. Utan det kan vi känna att vi hänger i luften mellan våra hem i Ukraina och våra nya hem i Polen. Många ukrainare har högre utbildning och arbetslivserfarenhet och kan inte få arbete inom sitt område. Förlusten av stabilitet, hem och stadig inkomst får vår självkänsla att sjunka. Vi kan inte bara låta den mänskliga potential som de ukrainska flyktingarna har gå förlorad här. Om vi kunde ordna så att flyktingar får träffa psykolog i grupp, arbeta med självskattning i grupp och ha gruppsamtal tror jag att många skulle komma på fötter snabbare och hitta arbete.

Lina, anställd vid MPCA-centret i Gdansk

print