Scroll to top

”De ukrainska ungdomarna har blivit en del av vårt ungdomsgäng”

Julmarknad i Vattentuna med insamling till kaminer. Bild: privat

Vi i Centrumkyrkan i Vallentuna har sedan nio år en vänförsamling i Zjytomyr i norra Ukraina. Församlingens pastor, Pasha Yakobenko, har tillsammans med sin familj besökt oss flera gånger, och några av våra medlemmar har också varit i Ukraina.

När kriget bröt ut var det helt naturligt för oss att ta emot våra vänner. Vi har haft flyktingar boende i kyrkan, i familjer – bland våra medlemmar – men framför allt bland ortsbor som velat hjälpa till. 

Genom våra ukrainska vänner har vi arrangerat hjälpsändningar både på eget initiativ och tillsammans med hjälporganisationer. I julas samlade vi in pengar till kaminer som tillverkas i Ukraina. Våra ukrainska vänner stod tillsammans med oss på julmarknaden i centrum. Vi fick in 167 000 kronor som kunde skicks ner till Ukraina omgående. En kamin kostar 1 500 kronor att tillverka. Det blev alltså 110 kaminer. 

Vi har också haft en basar med ukrainskt och svenskt hantverk som har inbringat 46 000 kronor.

Just nu (i mitten av januari 2023, red:s anm) inviger vi tre uthyrningsrum med gemensamt kök, tvättstuga och badrum i vår kyrka. Det är en ombyggnation som vi har satsat på för att ge en mer hållbar bostadssituation för våra flyktingar.

Församlingens engagemang har gjort att vi fått ett helt nytt renommé på orten, och de ukrainska ungdomarna har snabbt blivit en del av vårt eget ungdomsgäng.

Annika Bertilsson, pastor i Centrumkyrkan i Vallentuna

print