Scroll to top

Himmelskt överflöd

Marknad i Addis Abeba. Bild: Erik Hathaway, Unsplash

Så paff blev jag att det tog mig några steg innan jag förstod vad hon sagt:
”Slå dig ner och ät med oss!”
Jag var på hemväg från lunch med en vän mitt i centrala Addis Abeba när jag gick förbi en kvinna som satt och åt på trottoaren med ett barn bredvid sig. Jag tackade reflexmässigt innan det gick upp för mig vad hon hade sagt: jag var inbjuden att dela hennes måltid. Just där. Just då. Utan krusiduller och utan tvekan. Inte så att det inte har hänt förr att jag har gått förbi främlingar som suttit vid en servering och sagt: ”Välkommen! Kom och ät med oss!” En öppen inbjudan.

När Jesus talar om himmelska realiteter använder han korta vardagsberättelser som liknar det jag just var med om men som också har en poäng just i det som bryter mot det förväntade. Något oväntat. Osannolikt. I det som går förbi det vanliga tränger det himmelska fram. Inlindad i det igenkända väntar en inbjudan till något som är liksom bortom bergen och ändå i linje med seder och bruk. Hemtamt och främmande på en och samma gång. En öppen inbjudan.
Himmelriket är som en bröllopsfest med många inbjudna. När budet går för att samla gästerna hopar sig ursäkterna. Det saknas inte sakskäl, och det finns sådant som inte går att skjuta upp. Världen står bara ett felsteg från ruinens brant. Vad är då en bal på slottet? Eller en inbjudan från min Fader konungen? Så går inbjudan vidare. Den är öppen och fordrande, men inte tvingande. Det går att säga ”nej tack, jag har annat för mig”. En öppen inbjudan.

Marta, eller Märta, har fullt upp med att betjäna Jesus och hans gäster. Kan hon kosta på sig en lugn stund, att sitta ner och bara lyssna? Och Maria …
”Jesus, be henne komma och hjälpa mig i köket! Hon lyssnar bara på dig!”
Jesus svarar:
”Maria har valt det enda. Ta det inte från henne!”
Tids nog har vi alla plikter att utföra, men inte nu. Nu är Guds tid. Här får hon rum. Och du får ro hos mig.
Kom till mig, alla ni som är fyllda av bördor. Mitt ok är till din hjälp, och min börda är dig lätt, för jag har kommit för att lyfta av dig din skuld och skam. När du är befriad kan du tjäna din nästa med glädje. En öppen inbjudan.     
Så återkommer kyrkan år efter år med budet att Messias har kommit, den store konungen, utan extra skatter och plikter. Den som skapat allt behöver inget.

Kristus bjuder dig att dela hans måltid. Du själv är den gåva han ber om. Med fattiga och tiggare får du komma till fest. En fattigmåltid, enkelt vin och bröd. En kärleksfest med himmelskt överflöd.

___

Torbjörn Toll är doktorand vid Avdelningen för religionsvetenskap och teologi vid Teologiska Högskolan Stockholm och forskar i kyrkornas arbete med flyktingar i Etiopien (Lunds Missionssällskap har finansierat hans forskning). Han bor i Addis Abeba.

print