Scroll to top

Nya barn i ny kyrka

Sångstund under öppna förskolans onsdagsförmiddag i Mariakyrkan i Lagunda församling. Bild: Magnus Aronson

Andra söndagen i september var biskop Karin i Örsundsbro och invigde Lagunda församlings nya kyrka, Mariakyrkan. Den söndagen var noggrant planerad så att så många som möjligt skulle kunna vara med utan att det blev så trångt att något bröt mot restriktionerna.

Den här onsdagen är entrén full av små och stora skor, och en flicka som ganska nyss har lärt sig gå tar emot.

– Hon är ett typiskt pandemibarn, hon har inte sett såhär mycket folk förut! säger hennes mamma som kommer efter.

Judit Nymansson Warpe, pedagog i Lagunda församling. Bild: Magnus Aronson

Lätt att nå barnfamiljerna

Lagunda församling i Örsundsbro satsade sig igenom pandemin med utomhusaktiviteter, specialkameror som gjorde att vaktmästarna kunde sända gudstjänster från medeltidskyrkorna, adventskalender på gräsmattan och ett stort byggprojekt.

– Vi har tio medeltidskyrkor ute på landsbygden, och de är ganska otillgängliga, berättar Sofia Imberg Kelhoffer. Mariakyrkan är byggd för att kunna användas för barnsamlingar också.

Hon är församlingens kommunikatör och babysångledare. I höst är hon på väg till en annan arbetsgivare, men allt det nya har hunnit bli klart och presenterat för församlingens invånare. I början av oktober blev det också dags för babysångstund på det nya kyrkgolvet.

– Det är en del som har frågat när vi skulle börja igen, säger hon, och det är lätt att nå ut till barnfamiljerna här. Vi har en Facebook-grupp, och vi skriver också i ett par Örsundsbro-grupper på Facebook.

– Vi är så glada att få göra något igen, säger Judit Nymansson Warpe som är en av församlingens pedagoger. Det är jättekul att komma igång. Många har varit så ensamma.

Majken har just varit med på sångstund. Bild: Magnus Aronson

Storasyskon pysslar

Kyrkbygget var planerat sedan länge och ser från utsidan ut som om den röda träbyggnaden har fått en ny andra halva. Nu när pandemirestriktionerna är borttagna används den stora salen av gudstjänstfirande församling, soppgäster och grupper av äldre och yngre. Den elektroniska altartavlan, där konst från alla församlingens kyrkor visas på tre skärmar, är igång hela tiden.

Barnen som kommer på onsdagar är alla födda under pandemin. På fredagarna är det också öppen förskola, men då är många av storasyskonen i Örsundsbro hemma från förskolan och följer med till kyrkan. Volontären Cathrine Svanberg har med sig sin fyraårige son Benjamin, och tillsammans har de hand om det rum där alla som tycker om att pyssla kan göra något med anknytning till den kommande helgen.

– Han är så duktig på att hålla ordning där! säger Judit.

Från Wuhan till Örsundsbro

Sofia och Judit är överens om att det har gått bra att börja på nytt – barnfamiljerna kommer, och många föräldrar har talat om hur roligt det är att kunna vara med. En del av dem har varit i de gamla lokalerna med storasyskon, en del är förstagångsföräldrar.

En trebarnspappa var bortrest i några veckor hösten 2019 – han ledde ett av de svenska lag som tävlade i i militär-OS i Wuhan. På det viset har världshändelserna blivit extra verkliga i Örsundsbro.

– Det var ett helt enormt evenemang med nybyggd stadion och 9 000 deltagare, berättar han. Men vi undrade varför de som serverade maten hade visir. Det har jag tänkt på i efterhand. Och en del av oss hade luftrörsproblem när vi kom hem.

Sofia Imberg Kelhoffer. Bild: Magnus Aronson

Tio barnstolar

Nu sitter han på golvet tillsammans med en annan trebarnspappa och många barn och mammor och ser vad Sofia plockar upp ur sångpåsen. Kyrkbänkarna har motats ihop för att det ska bli plats för alla framför altaret.

– Hej allihopa! Det är onsdag idag! börjar Sofia.

”Bä bä vita lamm” ska också vara med, och ”Dansa, lilla nallebjörn”.

När sångpåsen är tömd påminner Judit om att det är öppen förskola igen på fredag och om söndagens gudstjänster här i Mariakyrkan och på andra platser i församlingen.

Sedan är det dags för fika, och Cathrine ser till att det finns höga stolar åt alla barn som behöver.

– Vi har tio, säger hon.

– Nästan alla andra möbler här är gamla, berättar Sofia. Kyrkbänkarna har vi köpt från en Equmenia-församling, men annars kommer det mesta från olika ställen i församlingen.

Hon visar bordet där allt till fikat är framställt – den slitna, ådrade ytan har blivit hennes fotobakgrund när det ska tas detaljbilder.

Judit slår sig ner i en av fåtöljerna, som under öppna förskolans timmar får ett extra tygöverdrag.

Majken i nyckelpigeklänningen vill inte fika riktigt än – hon har upptäckt att ett av konsekrationskorsen på väggen sitter i hennes höjd och måste undersökas närmare.

Felsägningssuccé

– Äldreboendet är vår närmaste granne, och många av mammorna i öppna förskolan arbetar där, berättar Sofia. Det stängde för besökare den 12 mars förra året, och vi spelade in den första gudstjänsten för dem som bor där den 13 mars, så det gick fort. Sedan har vi gjort mycket utomhus – semmelcafé och våffelcafé och adventskalender och andra träffar.

Barngruppernas pysselpaket kompletterades med uppackningsfilmer, och öppna förskolans sångstunder blev också filmer istället.

– Men den film som har spridits absolut mest är den där vi klippte ihop alla våra felsägningar! säger Sofia.

Antependium av mässhake

Tanken att hela Lagunda församling ska finnas med i den nya kyrkan tar sig många uttryck – Sofia visar också antependiet, sytt av en gammal mässhake som har varit undanhängd i en av medeltidskyrkorna eftersom den inte gick att använda längre.

– Men våra äldsta textilier finns på Historiska museet, berättar hon. Biskopskulla var prebendekyrka till Uppsala, och det finns delar av en korkåpa från 1100-talet. Den är fransk, och det skulle kunna vara så att den var biskop Stefans.

Församlingens egna textilhantverkare har på senare år tagit sig an ett uppdrag som aldrig tar slut: de syr tygkassar till alla nyfödda i församlingen och lägger i stickade strumpor och handstöpta ljus. Sedan fyller prästen Nadja Elhousny Nygårdh och Judit på med ett blad om församlingens barnverksamhet och en broschyr och en bok om dopet.

– Tidigare har vi åkt ut till alla nyfödda när de är ungefär en månad, berättar Judit. Nu skickar vi brev och bjuder in dem att komma och hämta sina kassar. Men Nadja satsar mycket på att berätta att det inte är för sent också, och vi har skickat ut inbjudan igen, med en bild av ett lite större barn. Hon är med här på öppna förskolan, och nästan varje gång är det någon som bokar ett dop.

Körövning med församlingens nya kyrkomusiker Inger Knecht. Bild: Magnus Aronson

Andakt på äldreboende

Tidigt på eftermiddagen sätter Inger Knecht upp sitt piano där två pappor satt och fikade med sina barn någon timme tidigare. Stolar i en halvcirkel får också plats – och så har kyrkans bakre del blivit körens övningsrum.

– Idag har Birgit namnsdag, säger hon. I lördags var det Inger och Ingrid. Det är ganska bra när nästan en hel kör har namnsdag samtidigt!

Damkören med daglediga har just kommit igång igen, nästan som barngrupperna. Skillnaden är att här är det Inger som är ny. Hon kom till Lagunda församling i slutet av våren.

– Ni har säkert snurrat rockring, säger hon och visar en uppvärmningsövning.

– Ja, men det var länge sedan, säger en av sångarna.

Det som kören övar till den här dagen är en andakt på Liljegården, för nu går det ju att komma på besök på äldreboendena igen.

– Och så tog jag med lite advent också! säger Inger.

print