Scroll to top

Kenya: Ett problem och en lösning

Organisationen The Cup informerar ungdomar om sexuell och reproduktiv hälsa och delar ut menskoppar. av silikon. Här är det tonåringar i Lokichoggio i Rift Valley i Kenya som har varit på utbildning. Foto: The Cup

Camilla Wirseen hade arbetat i Bangladesh, på Haiti och i Indien, och hon hade ägnat flera år åt att introducera toalettsystemet Peepoople i Kenya, särskilt i Kibera, som är Nairobis största slumområde. En organisation som arbetade med menskoppar tog kontakt med henne och frågade om hon kunde hjälpa till.

Men det var en journalist som verkligen fick henne att se både problemet och lösningen.

– Det var 2012, och jag blev intervjuad för Voice of America. Reportern berättade att 30–50 procent av flickorna i slumområdena i Nairobi har sex för att de behöver pengar till bindor. Tidigare hade jag bara hört att de behöver mensskydd för att kunna fortsätta gå i skolan. Jag blev så upprörd. Och jag tänkte på mina egna döttrar.

Utbildningspass med en The Cup-medarbetare på en skola i Rift Valley i Kenya. Foto: The Cup

Började i Kibera

Menskoppen är en behållare av mjuk silikon. Den ersätter bindor och tamponger och håller i ungefär fem år vid normal användning. Flera av de företag som säljer den i Sverige erbjuder köparna att köpa två och samtidigt ge bort en till en flicka eller kvinna någon annanstans i världen. Camilla Wirseen grundade tillsammans med några andra The Cup Foundation.

– Vi gjorde ett pilotprojekt för att prova, och 2015 började jag i Kibera. Nu är det 15 000 flickor som använder menskoppen.

The Cup Foundation samarbetar med missionsorganisationer (bland andra Barnmissionen, som driver skolor), statliga skolor, fotbollsklubbar och andra lokala organisationer som samlar flickor i åldrarna nio–sexton år.

Camilla Wirseen möter skolklass. Foto: The Cup

Utbildning för fler

– Våra utbildare är unga kenyanska kvinnor. De delar inte bara ut menskoppen – det är så mycket mer som behövs. Vi talar om att självförtroende, om mänskliga rättigheter, om rätten att säga nej. Vi har ett mentorprogram och ett nummer som flickor kan ringa för att få tala med någon eller för att få hjälp snabbt. Och vi har utbildningspass med pojkarna, föräldrarna, lärarna och de religiösa ledarna. Det här skulle svenska tonåringar också behöva!

Camilla Wirseen säger att The Cup har fått i stort sett enbart positiv respons: alla tycker att det är bra att spara pengar.

– Vi gör återbesök efter tre och sex månader, och då ber vi dem att ta med koppen. På det viset har vi sett att användaracceptansen är ungefär 75 procent. Ibland får vi höra att mamman använder koppen och säger att flickan kan använda bindor istället. Det kan vi ju inte bestämma över … Men det viktigaste är att flickorna kan fortsätta i skolan och att utbildningen bidrar till att tonårsgraviditeter och HIV-spridning minskar.

print