Scroll to top

Nytt liv för människor och saker

Camilla Polteg arbetar i Kalmar Stadsmissions second hand-butik. Bild: Anna Braw

– Vi har ju 1700 kvadratmeter här, ungefär, men vi släpper in 80 kunder, och ungefär 20 arbetar i butiken, så det är mycket mer än tio kvadratmeter per person, säger Ulf Irebring.

Den här tisdagen arbetar ungefär 40 personer i lokalerna på Amerikavägen, en gata på ett industriområde i Kalmar. Det är ungefär den vanliga blandningen av Kalmar Stadsmissions anställda med handledaransvar, praktikanter som har kommit hit via Arbetsförmedlingen och olika stöd-och-matchning-företag, de anställda som kallas kommunanställda (de får sin lön med lönebidrag från kommunen och har butiken som arbetsplats), några som Arbetsförmedlingen har placerat här för arbetsprövning, och volontärer. Oftast finns här också någon eller några från frivården, människor som är dömda till samhällstjänst eller som har elektronisk fotboja.

Susanne Lundström, direktor för Kalmar Stadsmission. Bild: Anna Braw

Att se till det som fungerar

Ulf Irebring leder arbetet här, titeln är områdeschef, och Susanne Lundström är Kalmar Stadsmissions direktor och brukar vara på plats på tisdagarna. Hon och Ulf har arbetat med en rekrytering och ska ha ett videomöte en stund senare.

– Och i förmiddags lärde Ulf mig ett nytt ord, säger hon. Det står där på tavlan: salutogent. Jag får öva på det lite till. Så vill vi arbeta. Det betyder att vi utgår från det friska i varje människa.

Så rättar hon sig själv:

– När man säger att man utgår från det friska kan det ju låta som om något är sjukt också. Men vi kan säga att vi ser till det som fungerar. En del av dem som kommer hit för att arbeta har en diagnos. Vi försöker ju att alltid se mer än diagnosen.

Påskägg från Netto-butiker. Bild: Anna Braw

Tömde tre Netto-butiker

När Covid-19 slog till förra våren blev många av Kalmar Stadsmissions volontärer tvungna att stanna hemma, och en del andra verksamheter där Kalmarbor kan få praktisera och arbetsträna stängde.

Samtidigt tillkom en ny arbetsuppgift: när butiken är öppen, på onsdagar 10–18 och på lördagar 10–15, finns alltid en vakt vid dörren. Efter att de första 80 har gått in får en ny kund gå in bara när en av de tidigare går ut.

– Det är inte så roligt att ha det så, men vi kan ju ha öppet, säger Ulf Irebring.

Ändå är förra årets siffror ungefär som vanligt: 37 praktikanter från Arbetsförmedlingen, 45 medarbetare på heltid eller halvtid med kommunen som arbetsgivare, 13 medarbetare som har butiken som daglig verksamhet inom LSS, 36 från frivården, 123 volontärer (faktiskt fler än 2019) och 72 ungdomar som fick göra prova-på-praktik i treveckorsperioder under sommaren.

När den här intervjun görs närmar sig påsksläppet med gult porslin, gula och lila textilier, tuppar, kycklingar och hönor – och stora mängder icke-begagnade påskägg.

– Vi fick tömma tre Netto-butiker när de skulle stänga förra året, och där fanns det jättemånga, berättar Ulf Irebring.

Påsksläppet är bara en bråkdel av julsläppet, men tre lastpallar står förberedda.

Bild: Anna Braw

Jämför med simskola

– Man ska inte behöva vara bäst på att planera för att få tag i det man behöver här, säger Ulf Irebring. Jag brukar jämföra det med simskola – barn till föräldrar som vet när anmälningen till simskolan öppnar får sina platser där, och barn som inte har de föräldrarna lär sig inte att simma, för de får inte plats. Så ska det inte vara här.

Påskpyntet syns tydligt som ett tema när det dyker upp i butiken, men under vinterveckorna före har butiken fyllts på med skidor, skridskor och pulkor regelbundet så att inte allt ska vara slut när barnfamiljer lite sent kommer på att något behövs.

Fast den vackra träkälken är kanske inte så lämplig i isiga backar längre. Den har istället fått sin plats tillsammans med några antika leksaker i butiken, och intill dem får Susanne Lundström syn på några plastfickor med gamla bokmärkesark.

– De här känner jag igen! säger hon. Och änglarna här!

Sammanhang och gemenskap

Att både människor och prylar får en andra chans på Amerikavägen är något av en slogan för Kalmar Stadsmission.

– Det är inte alltid vi ser resultatet av vårt arbete direkt, säger Susanne Lundström. Vi för inte statistik på det viset, och det kanske skulle bli lite nedslående. Vi erbjuder människor kvalitet just nu, en vardag med rutiner och strukturer, gemensam frukost och lunch, sammanhang, gemenskap.

Ulf Irebring berättar om ett oväntat möte på Kvarnholmen för ett tag sedan: en budbil bromsade och tutade, men istället för ilska möttes han av ett bekant ansikte. En man som kom med fotboja för några år sedan och fortsatte med praktik och kommunanställning efter frivården hade fått en helt vanlig anställning som chaufför nu och var så glad.

”Ut och jobba tillsammans”

Det salutogena arbetssättet, som fick sitt namn den här förmiddagen fastän det har funnits länge, kan också beskrivas på ett annat sätt:

– Vi har så många olika grupper av människor som arbetar här, men när vi arbetar är det på med Kalmar Stadsmission-västen och ut och jobba tillsammans, säger Susanne Lundström. Alla vet inte allt om varandra. Man får försöka kroka arm. Sedan kan man kanske prata med en volontär när man står och sorterar tillsammans, eller öppna sig för en av de anställda.

– En del arbetar här länge, och en del andra, särskilt de yngre, behöver vara här ett tag och kan fortsätta vidare sedan, säger Ulf Irebring.

Han berättar om den gemensamma stoltheten hos personalen i den förra butiksbyggnaden, när man kunde se från personalmatsalen hur kön på gatan växte strax före öppningsdags.

– Och nu har vi ju fått glesa ut kön, så den svänger ner runt parkeringen, säger han. Vi är stolta nu också.

– Det slutar inte med win-win, säger Susanne Lundström. Det blir så ofta win-win-win-win-win, hur många som helst.

___

Second hand blir matkasse
Kalmar Stadsmission har Svenska kyrkan i Kalmar som huvudman.
Kalmar pastorats diakoner och Kalmar Stadsmissions diakon har tillsammans en diakonimottagning i Bremerska gården som ligger nära Stortorget i Kalmar.
Där finns också caféet och ateljén.
Second hand-butiken ligger på Amerikavägen 1 i Kalmar och är öppen två dagar i veckan. In- och utlämningen är öppen alla dagar utom söndagar och helgdagar.
Överskottet från försäljningen i butiken går till Kalmar Stadsmissions arbete och bidrog under förra året bland annat till de ungefär 11 000 frukostar som serverades i Bremerska gården och till drygt 5000 matkassar.

print