Scroll to top

Det som redan finns

Linnea Larsson: Go recreate! (Norstedts förlag 2018)

Genomsnittssvensken slänger åtta kilo kläder varje år, meddelade SVT Nyheter i början av år 2016. Nästan två år senare kom nyheten att ungefär 80 000 ton kläder eldas upp.

Men julen 2018 blev ”det återbrukade plagget” årets julklapp.

Många har vittnat om att där hopplösheten breder ut sig kan den bästa medicinen vara praktisk handling i det lilla. I sig förändrar den nästan inget – men när händerna arbetar kan blicken riktas om, eller upptäcka nytt i det vanliga, eller fokusera annorlunda.

Linnea Larsson. Foto: Alice Johansson/Norstedts

Arkitekten Linnea Larsson började sy barnkläder när hon blev mamma, och snart upptäckte hon att hon hade oanade skatter hemma: kläder som hon själv inte använde längre men som kunde förvandlas till pyjamas, mössa, byxor, skötväska och mycket annat, först till sonen Knut och sedan till dottern Maj.

I boken Go recreate! visar hon 35 modeller, de flesta av dem med bilder där det syns hur hon har klippt i vuxenplagget för att göra det nya. Mönsterdelarna finns att kalkera från insidorna av bokens pärmar, och flera modeller består av kombinationer av grunddelar.

Har inte föräldrar och mor- och farföräldrar runtom i världen gjort såhär i alla tider? Jo, och det osannolika är väl att det nästan har glömts bort i Sverige och andra välbeställda länder under de senaste decennierna. Kläder har blivit så billiga att butikerna hellre skickar de överblivna till destruktion än ger dem vidare, så billiga att textilindustriarbetare i andra delar av världen inte kan överleva på att tillverka dem åt oss ens om de arbetar 18 timmar om dagen.

De stora problemen får inte sin lösning genom att några tusen svenskar tar fram symaskinen och förser en nära eller okänd nyfödd med kläder av material som redan finns – men kreativiteten och hoppfullheten kan byggas på det viset, lite i taget. Om Linnea Larssons bok provocerar en aning, till exempel därför att hon inte bryr sig om att ta vara på hela plaggen, då kan det också vara en poäng. Man kan gärna lägga sin egen kreativitet till hennes och komma på något ännu roligare, smartare, vackrare.

Alla frivilliga som arbetar med startpaket för nyfödda på svenska BB-avdelningar eller i andra delar av världen kommer i alla fall att se poängen med hennes bok.

print