Scroll to top

Ett bröd för alla


Bjud på en påminnelse

■ ■ ■
Foto: Magnus Aronson

Ibland kan diskussioner, omröstningar eller hela årsmöten behöva kompletteras med något helt annat.

En stund med kaffe, te och något att äta har blivit en i stort sett obligatorisk del av den svenska vardagsdemokratin.

Här är ett bröd som kan sätta igång många samtal om demokrati eller fungera som bränslepåfyllning för redan påbörjade.

Vi är olika, men det finns en plats för var och en, och det är tillsammans vi kan visa en sann bild av mänskligheten och ta itu med det som behöver göras.

ett långpannestort brytbröd

Jäsning: 30 + 30 minuter

Ugn: 175–200°, 20–30 minuter

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 jäst
  • 1 tsk salt
  • ½ dl sirap
  • 13–14 dl rågsikt

pensling:

  • ett par msk smör + ev örtkrydda
  • 1 ägg
  • så många olika sorters fröer som möjligt: solrosfrön, sesamfrön, ljusa vallmofrön, svarta vallmofrön, linfrön
  • några andra dekorationer att doppa i: grovt rågmjöl, rågflingor, havgregryn, kruskakli, havrekli
Foto: Magnus Aronson

Smält smöret och värm det med mjölken till fingertemperatur.

Smula jästen och rör ut den i vätskan.

Tillsätt övriga ingredienser, mjölet lite i taget, och arbeta degen tills den blir slät. Täck över den och låt den jäsa i en halvtimme.

Häll upp ett par matskedar vardera av dekorationerna på fat eller i en muffinsplåt.

Ta upp den på mjölat bakbord, arbeta den lite och baka ut den enligt Karins beskrivning:

Jag tycker att rågsiktsdegar är väldigt behagliga att arbeta med, så jag har en vanlig bröddeg med rågsikt som utgångspunkt. När den har jäst tar jag upp den på bakbordet, arbetar in lite mer mjöl i den och rullar ut den till fyra längder.

En av dem kavlar jag ut till en avlång platta. På den brer jag lite smör – man kan lägga på någon örtkrydda om man vill – och så rullar jag ihop den som till kanelsnäckor.

Sedan skär jag alla längderna i ungefär lika stora bitar.

Snurrorna från rullen får vara som de är, och resten av bitarna formar jag på olika sätt: en del rullar jag ut till små ormar som jag slår knut på, några får bli runda bullar, några blir som lussekatter, några gör jag kringlor av, och så vidare.

I fördjupningarna i en muffinsplåt har jag hällt upp olika fröer och annat som är dekorativt: linfrön, solrosfrön, ljusa vallmofrön, svarta vallmofrön, ljusa och svarta vallmofrön blandade, grovt rågmjöl, kruskakli, sesamfrön …

Jag penslar varje färdig bulle med ägg och doppar den i någon av dekorationerna.

Sedan sätter jag dem tillsammans i en långpanna – det är roligast om två likadana bullar inte hamnar sida vid sida, förstås.

De får jäsa ihop i ungefär en halvtimme, och så gräddar jag dem som vanligt i 175–200 graders ugnsvärme i 20–30 minuter.

Fotnot: Detta recept publicerades ursprungligen i boken Brödglädje (Libris 2005) med namnet Busiga brytbrödet.

print