Scroll to top

Vägen hit

Mahbouba är en av deltagarna i broderiprojektet i Övre Älvdals församling. Foto: Anna Braw

– Jag har broderat äppelträd och päronträd, säger Mahbouba.

Hon är 20 år och har kommit till Torsby kommun i norra Värmland från Afghanistan. I väntan på uppehållstillstånd kommer hon två dagar i veckan till en källare i ett lägenhetshus i Sysslebäck. Där träffar hon ett tiotal väninnor från olika länder, broderar, övar på att tala svenska och äter lunch.

På väggarna i lokalen sitter stavar med upphängd broderitråd i bomull och lin – och flera tidningsklipp. Idén att brodera tillsammans med nyanlända kvinnor har väckt en hel del uppmärksamhet. Kyrkokansliet har bidragit med en textilkonstnär som handledare och gjort en film, och när bonaden är klar ska den ställas ut i Uppsala och i Visby.

Tråd till hands för alla brodöser. Foto: Anna Braw

Dokumentation

– Inspirationen till det här projektet kommer från Pilgrimstapeten som finns här, berättar Birgitta Halvarsson som är kyrkoherde i Övre Älvdal. Femton arbetslösa kvinnor sydde den på 1990-talet tillsammans med en konstnär. Det är en 40 meter lång gobeläng som visar pilgrimsvägen till Nidaros. När det kom så många människor hit för ett par år sedan tänkte jag att det här måste också dokumenteras, det får inte bara glömmas bort, de måste få berätta om sin väg.

Bonaden består av många små delar, broderade av kvinnor från Syrien, Irak, Kongo, Afghanistan och Iran. Många av dem har flyttat vidare från norra Värmland nu. De har broderat scener från sina hemländer i fred och i krig, vägen till Sverige och sina intryck av Sverige.

– Vi har dokumenterat alla delar och bett dem att berätta, berättar Ingegärd de Maré som träffar gruppen varje vecka. Nu fortsätter vi med att läsa och prata svenska tillsammans.

Mahboubas träd har fått sällskap av Fatemas blommor och flera andra broderier i en av gobelängens delar. Foto: Magnus Aronson
Flera av deltagarna har broderat motiv från flykten, och en av dem har broderat Alan (Aylan) på stranden, den bild som människor i hela världen förknippar med flyktingströmmarna sensommaren 2015. Foto: Magnus Aronson
print