Scroll to top

Nya kläder

En trappa ner i församlingshemmet på Artillerigatan i Landskrona öppnar Katarina Ahl en vanlig dörr, och ljuset strömmar in i många färger.

– Det är här vi har vår lekkyrka, säger hon. Nästan allt här inne är gjort av återvunna material.

Hon hade sagt upp sig från en tjänst som kyrkvaktmästare och vikarierade som församlingspedagog när arbetet med lekkyrkan började, och det första hon tillverkade var nattvardssilver av plastflaskor och träkulor. Den ena uppsättningen står på altaret med oblater av vit lera i oblatasken.

– På ett sätt började det här redan när jag skulle döpas, berättar hon. En vän till mina föräldrar erbjöd sig att sy en dopdräkt. Hon använde sin mammas brudklänning.             

Det var våren 2016 hon registrerade en firma, men idéerna hade hon utforskat ett tag – först i arbetet i församlingen och senare på egen hand med en broderisymaskin och tyger från Erikshjälpen Second Hand och andra butiker som säljer begagnat.

– Om en lekkyrka är byggd av återvunna material som inte är dyra tror jag att det är lättare för både vuxna och barn att leka där, säger hon.

Liturgiska färger

Det är mest textilierna som hon och hennes kollega Cecilia, anställd på deltid med stöd från Arbetsförmedlingen, ägnar sig åt.

– Vi har hittat alla liturgiska färger som vi behöver. Det är mest gardiner och dukar, berättar hon. Till dopdräkterna har vi använt spetsdukar och brudklänningar.

Finns det tyg som passar till albor och röcklin?

– Vi har fått tag på konfirmandkåpor som skulle slängas, så det är perfekt! Nu berättar vi för församlingar att om de vill tar vi emot konfirmandkåpor och körkåpor som de sorterar ut, och så ger vi en gåva till deras diakoniarbete.

Fönstermosaik

När Katarina gjorde bursorna och kalkklädena till de båda lekkyrkouppsättningarna i Landskrona fick hon uppfinna ett sätt att imitera broderi. Nu har hon pärmar med broderade Kristusmonogram, IHS, pilgrimssnäckor och mycket annat.

– Duvan är min favorit – den har jag i logotypen också, säger hon. Jag tror att vi behöver mer helig Ande!

I Landskrona får lekkyrkan en dimension till: de stora kyrkfönstren, ett slags anslagstavlor eftersom tre väggar vetter är fönsterlösa, ska bli textilmosaik.

– Vi sparar spillbitarna från ateljén och ger dem till barngrupper i församlingar som pysselmaterial, och här ska barnen göra ”fönster” av dem snart.

***

Vad är en lekkyrka?

En lekkyrka är ett hus eller rum, inomhus eller utomhus, där barn i olika åldrar kan hitta det de behöver för att leka gudstjänst. Idén har funnits länge, inte minst i Svenska kyrkans barnverksamheter, men har utvecklats mycket de senaste åren.

Godly play

I den Montessori-inspirerade metoden Godly play finns en serie ”berättelser” om mässan och om olika liturgiska moment. De föremål som används i berättelserna är också de som barnen sedan leker med och provar.

Uppsats om lekkyrkan

Elise Nilsson, komminister i Heliga Trefaldighets kyrka i Malmö, skrev under sin utbildning en uppsats om lekkyrkan. Den heter ”Den heliga leken – om lekkyrkan som en väg till gudstjänstfirande för barn i Svenska kyrkan idag” och finns att ladda ner från webbplatsen uppsatser.se.

Lekkyrkoskåpet

I ett av sidoskeppen i Västerås domkyrka finns ett brett skåp som när det öppnas blir koret och sakristian i en lekkyrka – i mitten finns altaret och altaruppsatsen, och på sidorna finns garderober och lådor fyllda med liturgiska föremål och liturgiska kläder i flera barnstorlekar. Andra kyrkor, bland andra S:t Nicolai i Örebro, har tagit efter idén och beställt likadana skåp från Västerås.

print