Scroll to top

Rumänien/Sverige: Export av lavendelolja hjälper utsatta romer

Lavendel odlad i rumänska Roman. Foto: Mikael Ringlander

Sara Ivarsson, stiftsdiakon i Göteborgs stift, du arbetar med att lansera rumänsk lavendelolja i Sverige. Hur kommer det sig?

I augusti 2016 var vi åtta personer som reste från Göteborg stift till Rumänien. Ett av våra syften med resan var att se hur de romska rumäner som många i stiftet möter på våra gator har det i sitt hemland, så vi åkte till en stad som heter Busau och som ligger norr om Bukarest – det är en stor grupp som kommer därifrån. Men så hade vi bestämt oss för att besöka franciskanbröderna i Roman också, eftersom Svenska kyrkans internationella arbete stöttar dem, och det var de dagarna som gjorde de djupaste avtrycken för mig. De gör lavendelolja, och nu har vi ordnat ett samarbete med Sackeus som tar in den i sitt sortiment!

Den rumänska lavendeloljan har fått namnet Flower of Hope. Foto: Sackeus

Vad såg ni i Roman?

Det vi såg var en extrem fattigdom och utsatthet. Ungefär tusen romer tvångsförflyttades för några år sedan från ett vanligt bostadsområde till fyra stora lagårdar. Myndigheterna har gjort ett slags lägenheter där, med plywoodväggar. Det är kallt och mörkt, många saknar fönster, en del har lyckats ordna en dörr på egen hand. Vi träffade barn som var uppenbart sjuka och ett barn som var hundbitet i ansiktet. De hade inte fått läkarvård.

Samtidigt såg vi franciskanernas jättestora arbete. De har dragit in vatten så att det finns en kran i varje lagård, och det räcker ju inte, men det fanns inget alls förut. De har byggt några utedass också. Myndigheterna hade flyttat människorna med berått mod, men brödernas arbete var en sådan kontrast mot det som hade hänt: omsorg, glädje, ett helhetsgrepp. En glimt av himmelriket! De arbetar med utbildning för barnen och ungdomarna och med motivationsarbete för de vuxna. Anders Wejryd som var med i vår grupp sa att det är som ett skolboksexempel på förändringsarbete mot fattigdom.

Lavendel är en av de växter som odlas i handelsträdgården i Roman. Foto: Gustaf Hellsing/IKON

Varför säljer de lavendelolja?

Jo, bröderna försöker erbjuda yrkesutbildningar också. När människor har fötts in i fattigdom i generation efter generation har alla lärt sig att leva för dagen, inte att tänka långsiktigt. Men ett av projekten är en handelsträdgård där tio personer får arbetsträna i ett år. Två ur varje årskull kan få anställning där. De odlar bland annat lavendel, och av den tillverkar de lavendelvatten och lavendelolja.

Bröderna har haft svårt att sälja något i Rumänien – kanske beror det delvis på rasismen. Folk vill inte köpa något som romer har tillverkat.

När vi kom hem tog vi kontakt med Sackeus. De säljer ju bara Fairtrade-certifierade varor egentligen, och det som är tillverkat i Europa kan inte få den märkningen, men när de fick höra om brödernas arbete gjorde de ett undantag. Så nu kommer oljan att säljas här.

Vad kan man använda lavendelolja till?

Den är koncentrerad! En droppe i en vanlig kladdkaka blir jättegott. Fyra droppar i en deciliter solrosolja använder jag istället för body lotion nu. Man kan doppa en tändsticka i oljan och lägga tändstickan i fruktskålen, så håller doften bananflugor borta. Till exempel.

Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus i Svenska kyrkan, Sara Ivarsson, stiftsdiakon i Göteborgs stift, och fader Lucian, en av franciskanerna i Roman. Foto: privat

Och nu?

Det finns mark som står oanvänd, så om det går bra med försäljningen kan bröderna bygga ut handelsträdgården och ordna arbetstillfällen åt fler. Vi håller kontakten med fader Lucian, några av oss som var där kan resa till församlingar och berätta för grupper om det vi har sett, och vi sprider informationen så mycket vi kan.

Fotnot: Sackeus är ett företag som importerar Fairtrade-certifierade varor från stora delar av världen till Sverige. Dess första varumärke var Kyrkkaffe. Numera har Sackeus också bland annat choklad och kaffe av märket Eguale och olivolja, både naturell och med olika smaksättningar, av märket Canaan. Varorna säljs både i vanliga matvarubutiker och i så kallade världsbutiker eller rättvis handel-butiker över hela Sverige.

print